Knyginėjimai. Trumpai | Knygų naujienos išrankiems skaitytojams | Alma littera

2024-02-05
Knyginėjimai. Trumpai | Knygų naujienos išrankiems skaitytojams | Alma littera

Ar lankydamiesi Vilniaus knygų mugėje kartais pametate galvą, kurias knygas pasirinkti? Susipažinkite su naujausiais „Delfi“ Kultūra redaktorės Jūratės Žuolytės pristatomais literatūriniais šedevrais! Galbūt jie taps jūsų ieškomiausiais mugės skaitiniais?

 Anthony Horowitzas „Apie šarkų žmogžudystes“ (vertė Vytautas Petrukaitis) 

Ar esate skaitę romaną romane?

Šis kūrinys – tarsi dvigubas galvosūkis tikriems detektyvų gerbėjams. O viskas prasideda, kai Sjuzana Railand gauna redaguoti naują Alano Konvėjaus romaną. Ji įsitikinusi, kad ši knyga mažai kuo skirsis nuo ankstesnių autoriaus darbų. Tačiau kuo toliau Sjuzana skaito, tuo labiau stiprėja jos įtarimas, kad tarp romano eilučių slepiasi dar viena istorija – tikras autoriaus gyvenimas su žiauriu pavydu, negailestingomis ambicijomis, protą temdančiu goduliu ir, žinoma, žmogžudyste.

Elena Leontjeva „Turgaus aikštė, arba Dviejų Žanų istorija“ (vertė Nora Jazbutytė)

Kūrinio autorė – žinoma ekonomistė, prezidento V. Adamkaus patarėja. Kas šią įtakingą moterį privertė atsisakyti karjeros ir 18 gyvenimo metų paskirti romanui?

Leontjeva virtuoziškai plėtoja tekstą, perpindama tolimos praeities, Viduramžių Prancūzijos įvykius su neegzistuojančios valstybės, kovojančios už nepriklausomybę, pasauliu. Trumpas ir dramatiškas Žanos d‘Ark gyvenimas turi daug paralelių su šių laikų Žana Santare – talentinga fizike, kurios išgyvenimai ypač rezonuos gyvenusiems už geležinės uždangos. Moteris trokšta gelbėti šalį ir netrukus iškyla į politinio olimpo viršūnę. Ar ji pasiryš aukoti asmeninę laimę?

Herbjørga Wassmo „Septintas susitikimas“ (vertė Eglė Išganaitytė) 

Atnaujintame Herbjørgos Wassmos knygos „Septintas susitikimas“ leidime pasakojama apie meilės ir meno magiją, apie vyrą ir moterį, kurie skirti vienas kitam, bet daugybę metų taip ir nesugeba vienas kito pasirinkti. Tačiau, tai trunka tik iki septinto jų susitikimo... 2000 m. pasirodęs autorės romanas nebeturi tamsaus, rūstaus Dinos trilogijos kolorito. Pasak kritikų, jis parašytas iš širdies ir pirmiausia kreipiasi į skaitytojo jausmus. Tai tikras perlas Skandinavų autorių mėgėjams!

Michelle Obama „Mūsų šviesa“ (vertė Jovita Liutkutė)  

Šio visuotinio pripažinimo sulaukusio kūrinio tęsinyje buvusi JAV pirmoji ponia skaitytojams atskleidžia dar negirdėtas istorijas. Pasakoja apie savo gyvenimą, pateikia vertingų įžvalgų apie permainas, iššūkius bei galią. Moteris sako tikinti, kad skleisdami savo šviesą kitiems, galime atverti mus supančio pasaulio turtingumą ir neišnaudotas galimybes, atrasti gilesnių tiesų ir naujų pažangos kelių.

Diana Gabaldonė ciklo „Svetimšalė“ 1-4 knygos (vertė Renata Valotkienė, Mėta Žukaitė)

 

Istorinių romanų gerbėjams Diana Gabaldonė patiekia net keturias „Svetimšalės“ serijos knygas. Pagrindinis pasakojimas čia prasideda 1945 m., kai Klerė netyčia patenka į apleistą škotišką akmenų ratą, kuriame vyksta magiški ritualai – staiga ji magiškai yra perkeliama į 1743 m. Škotiją. Ten Klerė sutinka Džeimį Freizerį, škotų karį, ir tarp jų užsimezga romantiški, tačiau sudėtingi santykiai.

Knygoje autorė ne tik meistriškai derina realias istorines aplinkybes su savo fantastiniais pasakojimais, bet ir panardina skaitytojus į skirtingas epochas ir vietoves. Įdomus faktas – 2014 m. pagal „Svetimšalę“ buvo pradėtas kurti televizijos serialas, o per dešimt metų sukurti 7 sezonai sulaukė didžiulio populiarumo!

 Išgirskite J. Žuolytės apžvalgą ir išsirinkite įdomiausius kūrinius, kuriuos galėsite rasti 2024 metų Vilniaus knygų mugėje:

 

Susijusios knygos