Jamie Oliver
Garsiausias britų virtuvės šefas. Kulinarijos seras. Nepaprastu humoro jausmu garsėjantis virtuvės genijus, kelių restoranų savininkas, kulinarinių šou vedėjas, kulinarinių knygų autorius. Jamieʼis Oliveris – žmogus-prekės ženklas, kuriantis savo produktų, indų, drabužių linijas, rengiantis mokymus, besirūpinantis jaunų žmonių švietimu, pasakojantis apie maisto produktus.
Jis gimė 1975 metais Esekse. Oliverio tėvai buvo užeigos-restorano savininkai, sūnui leidę nuo mažų dienų dirbti virtuvėje. Vienuolikos metų berniukas jau pjaustė daržoves ir maišė puodus. Šešiolikos įstojo į Vestminsterio maitinimo koledžą, vėliau virtuvės paslapčių mokėsi Prancūzijoje. Tačiau šios šalies virtuvė Jamieʼio nesužavėjo, jis visam laikui prisiekė meilę itališkai virtuvei ir jos patiekalams. Didžiausio pasisekimo, taip pat ir BAFTA apdovanojimo Jamie sulaukė, sudalyvavęs kulinariniame šou „Nuogas šefas“, kuriame atvėrė visas savo virtuvės ir paprasto maisto gamybos paslaptis. Nuo tada Jemieʼio karjera šovė aukštyn – jis nuolat kūrė televizijos šou, atidarė restoranus, pardavė milijonus egzempliorių savo kulinarijos knygų. Lietuviai itin pamėgę jo knygas – „Gaminame su Oliveriu“, „Pas Oliverį namie“, „Oliverio patiekalai per 15 minučių“, „Jamie gamina itališkai“.
Garsusis šefas susituokęs su buvusiu modeliu Juliet Norton, jiedu turi penkis vaikus. 2019 metų vasarą Jamie su šeima persikėlė į Eseksą, į 6 milijonus svarų kainuojantį XVI amžiaus dvarą.
Paulo Stuarto nuotrauka