Knyginėjimai. Trumpai | Populiarių knygų rekomendacijos | Alma littera

2023-12-27
Knyginėjimai. Trumpai | Populiarių knygų rekomendacijos | Alma littera

Šventės nesibaigia tol, kol turime ką skaityti!

„Delfi“ Kultūra redaktorė Jūratė Žuolytė kviečia susipažinti su populiariomis knygomis, kurios gali tapti vertinga dovana sau ar artimiesiems.

 Samuel Graydon „Einšteinas. Laike ir erdvėje“ (vertė Jovita Liutkutė) 

 Jo veidas iškart atpažįstamas, o pavardė – genijaus sinonimas, tačiau ar žinote, kas iš tiesų buvo Einšteinas? Samuelis Graydonas, literatūros apžvalgai skirto savaitraščio „Times Literary Supplement“ mokslinis redaktorius, nupučia dulkes nuo garsiausio pasaulyje mokslininko gyvenimo istorijos ir kviečia jį pažinti. Skaitytojams pateikiama daug informacijos apie jo neįtikėtinus išradimus ir eksperimentus pakeitusius pasaulį. Pasakojama ir apie dingusią dukterį bei meilės laiškus, apie pabėgimą nuo nacių ir apie tai, kaip jis atsisakė tapti Izraelio prezidentu. Knygoje pristatomos devyniasdešimt devynios nepamirštamos istorijos apie žmogų, pakeitusį požiūrį į visatą, laiką ir mūsų vietą joje.

 Jennifer Saint „Elektra“ (vertė Jurgita Jagminaitė) 

 „The Sunday Times“ bestselerio „Ariadnė“ autorės naujiena – šiuolaikiškai perpasakota labiausiai prakeiktos graikų mitologijos giminės istorija.

 Kelių Atrėjo giminės kartų kraujas suteptas smurto ir keršto. Tai pasakojimas apie tris moteris, kurių likimai neatskiriamai susipynę su prakeiksmu ir nepastovų žmonių bei dievų būdą. Užburiantis, lengvai skaitomas pasakojimas apie senovinį palikimą, išdavystę bei dievų įgeidžius, patiksiantis ne tik besidomintiems mitologija, bet ir tiems, kurie vertina įtraukiančius siužetus.

 Fania Lewando „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“ (vertė Daiva Krištopaitienė) 

 Fania Lewando Vilniaus senamiestyje, Vokiečių g. 14 name, žydų kvartalo pakraštyje, turėjo nuosavą košerinių valgių restoraną ir vadovavo šalimais esančiai košerinio maisto gaminimo mokyklai. Restoranas turėjo didžiulį pasisekimą ir garsėjo itin intelektualia publika. Čia mėgo lankytis dailininkas Marcas Chagallas, žydų poetas ir dramaturgas Icikas Mangeris bei daug kitų garsių rašytojų, menininkų.

 Fanią Lewando galima vadinti žydų vegetarizmo pradininke, metusia iššūkį senam papročiui mėsos patiekalus sieti su šabu, šventėmis, vestuvėmis ir kitais iškilmingais įvykiais, o vegetariškus valgius – su nepritekliumi ir gedulu. Šiuolaikinei virtuvei pritaikytoje knygoje – per 400 receptų mėgstantiems gaminti, vertinantiems ar dar tik atrandantiems augalinę virtuvę bei besidomintiems įvairių tautų virtuve ir Vilniaus istorija.

 Gabriel Garcia Marquez „Šimtas metų vienatvės“ (vertė Valdas V. Petrauskas) 

 Pietų Amerikos ir viso pasaulio literatūrą pakeitęs kūrinys pasakoja Buendijų šeimos ir jų įkurto Makondo miesto šimto metų istoriją – nuo įkūrimo iki tragiškos pabaigos. Kiekviena iš septynių Buendijų kartų į pasaulį atsineša savo lemtį, patiria savus džiaugsmus, kovoja su savais demonais. Jų visų likimai neišvengiamai persipynę, formuojantys ne tik žmones, bet ir gimtąjį miestą. Į Buendijų ir Makondo kasdienybę nuolat įsibrauna legendinės asmenybės, įsipina tikri istoriniai įvykiai ir šio pasaulio dėsniams nepaklūstantys magiški nutikimai.

 Kupinas detalių, spalvų ir jausmo romanas ištrynė ribas tarp realybės ir fantazijos bei tapo žinomiausiu magiškojo realizmo žanro pavyzdžiu literatūros istorijoje!

 Anthony Doerr „Neregimoji šviesa“ (vertė Zita Marienė)

 Populiariausias „New York Times“ bestseleris, apdovanotos Pulitzerio, Alexo premija, Carnegie medaliu, pasakoja apie aklą prancūzę mergaitę ir vokietį berniuką, kurių keliai susikerta okupuotoje Prancūzijoje liepsnojant Antrojo pasaulinio karo pragarui.

 Nors Mari Loros ir Vernerio istorija vyksta karo metais ir istorinę aplinką rašytojas atkuria labai tiksliai, šis romanas – apie žmones kare, apie tai, kaip karas keičia juos ir jų likimus. Šioje jaudinančioje istorijoje, pagal kurią sukurtas to paties pavadinimo „Netflix“ serialas, jaunuolių gyvenimus nušviečia neregimoji žmonių gerumo šviesa, perskrodžianti ir juodžiausią tamsą.

 

Išsamiau apie knygas kviečiame išgirsti J. Žuolytės apžvalgoje:

Susijusios knygos