Knyginėjimai. Trumpai | Vasaros skaitiniai jaunimui | Alma littera

2023-07-14
Knyginėjimai. Trumpai | Vasaros skaitiniai jaunimui | Alma littera

Vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė jaunimo vasaros skaitiniams rekomenduoja knygas, kurios tikrai nustebins net ir suaugusiuosius, o smagiausia, kad pakurstys temas turiningiems šeimos pokalbiams. Kviečiame suklusti!

Michael Ende „Momo“ (vertė Simas Račiūnas)
Ypatingai nusipelnęs vaikų literatūros vokiečių rašytojas pristato nepaprastą pasakojimą apie laiko vagis ir mergaitę, kuri žmonėms grąžino iš jų pavogtą laiką. Filosofiška, nuotykiais pagyvinta istorija pasakoja apie vaiduoklius, kurie apgaulėmis vilioja žmones taupyti laiką ir siekti vien materialinių gėrybių. Suvilioti nelaimingieji visiškai atbunka, o jų širdys tarsi suledėja. Žmonijai gresia pražūtis. Prieš piktadarius stoja maža mergytė su gėle rankoje, kuri įrodo, kad pasaulyje visada triumfuoja tiesa ir gėris.

Becky Albertall „Su meile – Saimonas“ (vertė Dalius Norkūnas) 
Amerikiečių jaunimo rašytoja ir psichologė, kuriai puikiai pažįstami paauglių rūpesčiai, pristatė debiutinę knygą, sulaukusią populiarumo visame pasaulyje. Pagal ją sukurtas ir kino filmas! Jaudinanti meilės istorija supažindina su šešiolikmečiu Saimonu – jis yra gėjus, nors visai netrokšta to viešinti mokykloje. Tačiau jo elektroninis laiškas pakliūva į netinkamas rankas ir paslapčiai iškyla pavojus. Dar blogiau – gali būti atskleista ir jo laiškų draugo tapatybė. Ar Saimonas išdrįs išlįsti iš savo kiauto, ar darys viską, kas liepta, kad paslaptis nebūtų atskleista?

John Green „Vėžliai iki begalybės“ (vertė Gabrielė Virbickienė) 
Bestselerių „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos", „Aliaskos beieškant" ir „Popieriniai miestai" autorius naujame kūrinyje skatina susimąstyti apie rimtas problemas, su kuriomis susiduriame patys ar aplinkiniai. Atviras sukrečiantis pasakojimas apie sudėtingą psichologinę ligą, meilę, atkaklumą ir visą gyvenimą trunkančią draugystę yra pirmasis rašytojo bandymas atvirai papasakoti apie sutrikimą, su kuriuo pats kovoja nuo pat ankstyvos vaikystės. Nors istorija išgalvota, kaip sako pats J. Green, kartu ji ir apie jį asmeniškai.

William Shakespeare „Romeo ir Džuljeta“ (vertė Aleksys Churginas)
Atnaujintas, dovaninis garsiausio pasaulio dramaturgo knygos „Romeo ir Džiuljeta“ leidimas – itin vertinga dovana sau ar bičiuliams. Nemirtinga mirtingųjų meilės istorija, kurios pagrindiniai veikėjai tapo uždraustos ir pasmerktos meilės simboliais, net bėgant šimtmečiams neprarado aktualumo. Iki šiol ji tebeanalizuojamos literatūrologų, o visame pasaulyje pagal ją pastatytas ne vienas spektaklis, baletas, sukurtos modernios pjesės interpretacijos. Knyga, prie kurios galima ir norisi grįžti ne kartą!

Išsamiau apie vasaros skaitiniams rekomenduojamas knygas kviečiame išgirsti E. Baliutavičiūtės apžvalgoje.

Susijusios knygos