Knyginėjimai. Trumpai | Tikros moterų istorijos | Alma littera

2023-08-22
Knyginėjimai. Trumpai | Tikros moterų istorijos | Alma littera

Knygų ekspertė Vitalija Maksvytė kviečia pakeliauti po liūdnai pagarsėjusias šalis bei užsukti į Lietuvą, patiriant įvairiausių emocijų spektrą per tikras moterų gyvenimiškas patirtis. Kiekvienas knygų puslapis alsuoja ne visiems pakeliamais išbandymais, baime ir tuo pačiu, drąsa imtis pokyčių bei tikėjimu šviesiu rytojumi.

Rahaf Mohammed „Maištingoji“ (vertė Jovita Liutkutė)

Knygoje autorė pasakoja apie savo gyvenimą Saudo Arabijoje didelėje pasiturinčioje šeimoje, kur kiekvieną jos žingsnį kontroliavo tėvas ir broliai. Ji atskleidžia, kaip ištvėrė sunkią vaikystę, kurioje smurtas, žeminimas ir apgavystės buvo įprasti dalykai. Tai kvapą gniaužiantis pasakojimas apie nepaprastai drąsią paauglę, kuri metė iššūkį Saudo Arabijoje klestinčiai senovinei vyrų globos sistemai ir ją įveikė. Ar patikėtumėte, kad atsidūrus mirties akivaizdoje gali išgelbėti socialinis tinklas „Twitter“?

Sebastien Falletti, Eunsun Kim „Pabėgimas iš Šiaurės Korėjos“ (vertė Erika Sabaliauskaitė)

Tikra, sukrečianti istorija apie Eunsun Kim vaikystę Šiaurės Korėjoje, kurią lydi šalyje siaučiantis badas, nuo jo mirštantys giminaičiai ir kaimynai. Vienintelis paauglės tikslas – išgyventi, o tai pasiekti galima tik pabėgant į Kiniją. Eunsun su mama ir seserimi pavyksta tai įgyvendinti, tačiau visos trys jos parduodamos kaip vergės. Patyrusios kankinimus „perauklėjimo“ stovykloje, galiausiai jos ryžtasi leistis į naują kelionę, vedančią į Pietų Korėją. Knygoje autorė atvirai pasakoja savo šeimos istoriją, kad pasaulis sužinotų, kaip tūkstančiai vyrų ir moterų kasdien bando kirsti Šiaurės Korėjos sieną bėgdami nuo bado ir totalitarinio režimo.

Ingrida Jakubavičienė „Dviese. Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“

Istorikė, humanitarinių mokslų daktarė, Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune muziejininkė, kelių knygų autorė Ingrida Jakubavičienė ėmėsi tyrinėti modernizmą Lietuvoje per dviejų seserų ir kitų knygoje minimų moterų pasirinkimus. Knygoje atskleidžiamas seserų gyvenimo kelias, kuriuo jos ėjo sekdamos modernybės diktuojamus ženklus. Patirtis nebuvo lengva, kasdien teko rinktis tarp to, kas įprasta, tradiciška, ir to, kas gąsdino kaip nauja ir nežinoma. Tapusios modernybės veikiamos visuomenės dalimi jos ieškojo savo gyvenimo stiliaus ir sąmoningai to nesiekdamos, sukūrė apie save legendą.

 

Išsamiau apie knygas kviečiame išgirsti V. Maksvytės apžvalgoje:

Susijusios knygos