Knyginėjimai. Trumpai | Tikromis istorijomis paremtos knygos | Alma littera

2023-03-06
Knyginėjimai. Trumpai | Tikromis istorijomis paremtos knygos | Alma littera

Literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė kviečia atrasti „Alma littera“ naujienas, kuriose skaitytojai atras daug įtampos, pasiners į problemų sprendimus, teisių gynimą ir kovą už savo gyvenimą. Tikromis istorijomis paremtos knygos nukels į skirtingus laikotarpius, kurie savaip, tačiau įtaigiai ir jautriai palies kiekvieną.

Trevor Noah „Gimęs neteisėtai“
Knyga, gavusi „Thurber“ premiją bei „NAACP Image“ apdovanojimą, įtraukta į „The New York Times“, „USA Today“, „San Francisco Chronicle“, „NPR“, „Esquire“, „Newsday“ ir „Booklist“ geriausių metų knygų sąrašus – paveikūs memuarai ir meilės laiškas autoriaus motinai. Knyga pasakoja apie laikus, kai įstatymiškai buvo uždrausta megzti santykius baltaodžiams ir juodaodžiams. Jų vaikai buvo laikomi kriminalinio nusikaltimo vaisiumi be žmogui įprastų teisių. Nors istorija nėra lengva, rašytojas ir komikas T. Noah ją pateikia lengvai ir su humoru, kuris juntamas jau pirmuosiuose knygos puslapiuose.

Anna Moon „Pagrobta savo noru“
Į Didžiąją Britaniją dirbti išvykusi lietuvė Anna, nei nenutuokė, kad pažintis su egiptiečiu virs ne meilės, o košmariškų išbandymų istorija. Patikėjusi vyro pažadais, moteris atvyksta į Egiptą ir sudaro su juo sutartį, pagal kurią tampa neteisėta jo žmona. Nors nerimą keliančių nutikimų buvo jau pačioje draugystės pradžioje, viskas pasikeitė gimus dukrai. Kelerius metus jos buvo neišleidžiamos iš namų. Kasdienybė tamsiame bute su nevedžiojamais šunimis, nesibaigianti prievarta ir kankinimai šiandien laimei, atrodo lyg blogas sapnas, kuris kartais pasiveja tik prisiminimuose. Kaip joms pavyko pabėgti, atsitiesti ir net įgyvendinti savo svajones, kurios kelis metus buvo užgesintos kartu su dienos šviesa?

Louise Erdrich „Naktinis sargas“
2021 m. prestižine Pulicerio premija įvertintas amerikietės rašytojos Louise Erdrich kūrinys – didinga daugiabalsė istorija apie praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio Ameriką, ciniškus centrinės valdžios ketinimus sunaikinti kelias indėnų gentis ir vietos bendruomenės pastangas išsaugoti savo tapatybę ir gyvenimus. Autorė pasakoja apie savo senelį, kuris dirbo naktiniu gamyklos sargu ir įnirtingai kovojo už savo genties teises bei žemes. Tarptautiniu bestseleriu tapęs romanas toje pačioje pastraipoje gali sudaužyti širdį ir pripildyti ją nuostabiausios šviesos. Tai skaudus, bet tuo pat metu ir labai šiltas, žmogiškas kūrinys, kuris įkvepia drąsos ir ryžto.

Allison Pataki „Išdaviko žmona“
Rašytoja nukelia į XVIII amžiaus JAV, laikmetį, kai įvyksta dramatiška išdavystė. Vienas iš Amerikos revoliucijos dalyvių, generolas Benediktas Arnoldas, išduoda šalį britams. Šį skaudų ir sudėtingą istorinį faktą autorė pasakoja žvelgdama kuklios merginos Klaros Bel akimis, kuri po močiutės mirties pateko į teisėjo Edmundo Šipeno namus ir tapo jo dukters asmenine tarnaite. Atlaikiusi nesuskaičiuojamus šeimininkės kaprizus ir įgijusi jos pasitikėjimą, Klara pirmoji sužinojo apie rengiamą išdavystę ir priėmė sprendimą, pakeitusį ne tik jos, bet ir už savo laisvę kovojusios Amerikos istoriją. Romanas sulaukė milžiniško populiarumo ir užkariavo „The New York Times“ bestselerių sąrašo viršūnes bei skaitytojų širdis.

Apie tai ir dar daugiau išgirskite V. Maksvytės apžvalgoje: 

Susijusios knygos