Knyginėjimai. Trumpai | Skaitytojų pamilti autoriai | Alma littera

2023-07-25
Knyginėjimai. Trumpai | Skaitytojų pamilti autoriai | Alma littera

Literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė kviečia vasaros skaitinius paįvairinti Lietuvos skaitytojų pamiltų autorių kūriniais, kurie įkvėps, atpalaiduos, nustebins ar privers susimąstyti.

Stephen King „Apie rašymą. Memuarai apie amatą“ (vertė Bronislovas Bružas) 
Amerikiečių rašytojas Stephenas Kingas skaitytojams geriausiai žinomas kaip nepakartojamų siaubo romanų, tapusių tarptautiniais bestseleriais, autorius, tačiau šįkart jis atsiskleidžia naujomis spalvomis. Atviras pasakojimas apie vargingą vaikystę, pašėlusią paauglystę ir juodas spalvas brandoje, leis prisiliesti ne tik prie sėkmingo rašymo formulės, bet ir iki šiol nepažintos rašytojo asmenybės.

Andrzej Sapkowski „Kvailių bokštas“ (vertė Kazys Uscila) 
Maginės fantastikos meistras skaitytoją nukelia į XV a. ir supažindina su smalsiu, protingu jaunuoliu Reinmaru. Suviliojęs rūstaus riterio žmoną ir pagautas nusikaltimo vietoje jis priverstas sprukti. Stengdamasis išvengti persekiotojų žabangų jis atkeliauja iki legendinio Kvailių bokšto, kuriame įkalinti bepročiai. Ar jam pavyks ne tik pasislėpti, bet ir išsaugoti sveiką protą?

Marianne Fredriksson „Ana, Hana ir Johana“ (vertė Eugenija Stravinskienė) 
Viena stipriausių švedų prozininkių pasakoja daugiau nei šimtmetį trunkančią trijų neprastų moterų – dukros, motinos ir močiutės –  nepamirštamą istoriją apie meilę ir praradimus. Ana – akademikė, rašytoja, ištekėjusi už žurnalisto ir tarsi turi visas galimybes save realizuoti, tačiau gyvenimas nesiklosto sklandžiai, ir moteris bando suprasti – kodėl. Budėdama prie sergančios motinos Johanos Ana permąsto savo sudėtingus santykius su mama ir močiute.  Ieškodama atsakymų, ji ima vartyti senus laiškus, dienoraščius bei nuotraukas, kurios pamažu išryškina Hanos ir Johanos gyvenimus.

Elena Ferrante „Dingusi dukra“ (vertė Ieva Frigerio)
Autorė talentingai mezga įspūdingo literatūrinio pasakojimo giją, gilindamasi į prieštaringus jausmus, saistančius motinas ir vaikus. Leda – senokai išsiskyrusi dėstytoja, kadaise atsidėjusi vien dukroms, o dabar – darbui. Suaugusioms dukterims išsikrausčius, moteris baiminasi melancholiškų dienų, bet, savo pačios nuostabai, pasijunta tarsi nusimetusi gyvenimo naštą. Vasarą nusprendusi atostogauti pietų Italijos pajūrio miestelyje ji sutinka erzinančią neapoliečių šeimyną, kuri atgaivina seniai nuslopintus jausmus ir nuoskaudas.

Išsamiau apie vasaros skaitiniams rekomenduojamas knygas suaugusiems kviečiame išgirsti V. Maksvytės apžvalgoje:

Susijusios knygos