Knyginėjimai. Trumpai | Skaitiniai moksleivių vasarai | Alma littera

2023-06-08
Knyginėjimai. Trumpai | Skaitiniai moksleivių vasarai | Alma littera

Vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė kviečia suklusti jaunuosius skaitytojus, kuriems paruošė ne vieną klasika tapusią knygą. Kūrinius, kurie ne tik praskaidrins vasaros atostogas, bet ir papildys moksleiviams rekomenduojamos perskaityti literatūros bagažą. 

Charles Dickens „Oliverio Tvisto nuotykiai“ (vertė Jonas Žakevičius)  
Nuotykių ir stiprių emocijų kupiname romane atskleidžiamas negailestingas Oliverio Tvisto likimas. Augdamas prieglaudoje jis patyrė vien nepriteklius ir žiaurumą, o ūgtelėjęs nors ir pabėga, bet geresnio gyvenimo viltis greit subliūkšta. Atsidūręs Londone berniukas papuola į nusikaltėlio Feigano vagių gaujos nagus ir kad išgyventų, yra priverstas tapti kišenvagiu. Visgi, jis išlieka geraširdis ir doras, o likimas pagaliau jam atsuka šviesiąją gyvenimo pusę.

Thomas Mayne Reid „Raitelis be galvos“ (vertė Romualda Zagorskienė)
Literatūros klasika tapęs kūrinys – vertingas skaitinys ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Veiksmas vyksta neramiame XIX a. antros pusės Teksase, kur vos prieš kelerius metus baigėsi karas su Meksika, aplink siaučia plėšikai, o ir ne vieną žmogų prerijose užvaldo godumas, vedantis prie žiaurių nusikaltimų. Į šias pavojų ir galimybių kupinas žemes su šeima atvyksta naujakurė Luiza Poindekster. Netrukus gražuolė patenka į meilės trikampį, į kurį pasibeldžia irpaslaptingas raitelis be galvos.

Philippa Pearce „Tomo vidurnakčio parkas“ (vertė Viltaras Alksnėnas)
Viena reikšmingiausių XX amžiaus vidurio knygų jauniesiems skaitytojams, 1958 m. apdovanota Karnegio (Carnegie) medaliu – svarbiausia kasmetine Didžiosios Britanijos vaikų ir jaunimo literatūros premija. 2007 m., minint šios premijos 70-metį, kūrinys įrašytas į geriausių apdovanotųjų knygų dešimtuką. Mistiška ir paslaptinga istorija pasakoja apie Tomą, kurį tėvai kelioms vasaros savaitėms išsiunčia pas tetą ir dėdę. Jis nusiteikia, kad tai bus nuobodžios dienos, bet vidurnaktį išgirsta, kaip pirmo aukšto hole valandas muša švytuoklinis laikrodis. Vienuolika... Dvylika... Trylika... Trylika! Tomas tyliai išsmunka pro duris ir patenka į nuostabų parką, sutinka naujų draugų ir net patiria stebuklų. Tačiau visi tvirtina, kad jokio parko prie namų iš tiesų nėra...

Bitė Vilimaitė „Rojaus obuoliukai“
Knygoje spausdinami du svarbiausi Nacionalinės premijos laureatės, trumposios prozos meistrės Bitės Vilimaitės kūriniai vaikams – apysaka „Rojaus obuoliukai“ ir apsakymų rinkinys „Čiuožyklos muzika“. Autorei itin rūpėjo vaikų likimai, jų kasdienybė, atradimai ir skauduliai, tad į juos ir susitelkia šiuose kūriniuose. Lakoniškai ir lyriškai, itin iškalbingomis detalėmis ji atskleidžia veikėjų būsenas ir jausmus. Svarbiausia tampa tai, kas nepasakyta ir lieka tarp eilučių suvokti pačiam skaitytojui. Išsamiau apie knygas kviečiame išgirsti vaikų literatūros ekspertės E. Baliutavičiūtės apžvalgoje.

Susijusios knygos