Knyginėjimai. Trumpai | Siaubo knygos jaunimui | Alma littera

2023-05-08
Knyginėjimai. Trumpai | Siaubo knygos jaunimui | Alma littera

Vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė kviečia atrasti siaubo žanro knygas jaunimui. Nerimauti neverta, nes šios siaubo istorijos – išgalvotos ir visada pasiliks tik knygų puslapiuose, tačiau tuo pačiu, padės susitvarkyti su skirtingomis problemomis mūsų kasdienybėje.

📕 Ransom Riggs „Ypatingų vaikų namai“ (vertė Aurelija Jucytė)
Šešiolikametis Džeikobas gyveno niekuo neypatingą gyvenimą, kurį vieną dieną pakeitė perskaitytas laiškas. Būdamas mažas, berniukas itin žavėjosi savo seneliu, jo kvapą gniaužiančiomis istorijomis apie pabaisas ir ypatingus vaikus, kuriomis nelabai tikėjo. Perskaitęs paskutiniuosius senelio žodžius, Džeikobas išsiruošia į kelionę, kuri vis labiau primena, kad girdėtos istorijos nebuvo pramanas.

📕 Ransom Riggs „Kiaurymių miestas“ (vertė Valdas V. Petrauskas)
Skaitytojai perkeliami į įsivaizduojamą telepatijos ir laiko kilpų pasaulį, kur gyvena ypatingi suaugusieji ir vaikai, kraugeriai padarai ir daugybė neregėtų žvėrių. Įtampos pilnas veiksmas susipina su nuotraukomis, kuriomis autorius sumaniai užmena subtilių mįslių. Ar pavyks jas įminti?

📕 Ransom Riggs „Sielų biblioteka“ (vertė Vytautas Čepliejus)
Neįprastoje ir vaizduotę kurstančioje Džeikobo istorijoje – jaudinantys lemtingi posūkiai. Siekdamas išgelbėti savo ypatinguosius draugus, jis turės nukakti į patį vargingiausią ir bjauriausią Viktorijos laikų Anglijos lūšnyną. Kelionėje jam padės atrasta nauja didžiulė galia ir neeiliniai bendražygiai. Ar pavyks išgelbėti ypatingųjų ateitį?

📕 Sandra J. Paul „Tamsos mokykla. Varnų kaimas. Pirma knyga“ (vertė Daumantas Gadeikis)  
Po Varnų kaimą talžiusios audros vidury lauko iškyla naujoji internatinė Tamsos mokykla. Dvylikametis Kvintenas pirmasis pradeda nujausti, kad vyksta įtartini dalykai, keliantys didžiulį pavojų, o naujoji mokykla slepia tamsias paslaptis. Deja, niekas nenori klausytis berniuko perspėjimų. Bet kai vienas po kito ima dingti vaikai ir niekas net neprisimena apie jų egzistavimą, Kvintenas ryžtasi išsiaiškinti, kas iš tiesų čia vyksta.

📕 Sandra J. Paul „Apleistas namas. Varnų kaimas. Antra knyga“ (vertė Daumantas Gadeikis)
Po mįslingų įvykių gyvenimas Varnų kaime grįžo į senąsias vėžes, nors tik ką ir vėl prasiautė Didžioji audra. Kol suaugusieji vakarėlyje, šeši vaikai namuose žiūri filmą. Staiga dingsta elektra ir namą supurto žemės drebėjimas. Vaikai netikėtai praranda sąmonę. Atsipeikėjęs šešetas supranta, kad įstrigo griuvėsiuose. Laikrodžiai sustoję, dingo telefonai, o svetainės viduryje stovi paslaptinga medinė skrynia su spyna, kuri netikėtai atsidaro...

📕 Victoria Schwab „Galantija“ (vertė Daiva Krištopaitienė)
„New York Times“ bestseleris, 2022 m. „Goodreads“ jaunųjų skaitytojų kategorijos laimėtoja, meistriškai atskleidžia karštakošės keturiolikmetės Olivijos, kuri užaugo mergaičių mokykloje, portretą. Vienintelis daiktas, likęs jai iš praeities, yra mamos dienoraštis. Netikėtai gavusi iš niekad jos nelankiusio dėdės laišką, kviečiantį į šeimos dvarą, nepaisydama dienoraštyje įrašytų įspėjimų, nuvyksta. Tik čia jos niekas nelaukia. Bet Olivija neketina pasitraukti, nes pirmą kartą gyvenime pasijuto kaip namie. Ir visai nesvarbu, kad čia pilna šmėklų bei tamsių paslapčių.

Išsamiau apie knygas kviečiame išgirsti vaikų literatūros ekspertės E. Baliutavičiūtės apžvalgoje:

 

Susijusios knygos