Knyginėjimai. Trumpai | Pamokančios istorijos vaikams ir jaunimui | Alma littera

2024-01-16
Knyginėjimai. Trumpai | Pamokančios istorijos vaikams ir jaunimui | Alma littera

Vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė kviečia pasinerti į gilių, jautrių ir edukuojančių literatūros naujienų sūkurį. Šios knygos ne tik padės lavinti vaizduotę, bet ir mokys pripažinti savo klaidas, niekada nepasiduoti siekiant užsibrėžto tikslo bei drąsiai ryžtis permainoms.

Sibéala Pounderė „Vonka” (vertė Gabrielė Šilobritaitė)

Ar kada nors norėjote turėti nuosavą šokolado fabriką? Ir visą dieną valgyti tik saldumynus? Vilis Vonka apie tai svajojo nuo pat vaikystės. Užaugęs jis išvyksta į garsiąją „Gurmanų galeriją“, kur pasiryžta savo gamintu šokoladu džiuginti visą pasaulį. Tačiau Vilį ima persekioti pavydūs šokolado meistrai, kurie žūtbūt stengiasi jam sutrukdyti. Norint įgyvendinti svajonę pagrindiniam herojui prireiks žiupsnelio sėkmės, magijos ir naujų draugų pagalbos. Bet juk jis – Vilis Vonka. Ir jam įmanoma viskas!

 Šis kūrinys – Roaldo Dahlo knygos „Čarlis ir šokolado fabrikas“ priešistorė, parašyta pagal kino filmą „Vonka“. Kartu tai ir gardus pasakojimas apie svajones, draugystę ir atradimus.

Melvinas Burgessas „Vilko kauksmas“ (vertė Eglė Kumžaitė)

 

Visi poelgiai turi pasekmes, o aklas noras naikinti gali būti pražūtingas.

 Anglijos kaimelyje pasirodo nematytas vyriškis. Dešimtmetis Benas jam netyčia prasitaria, kad čia dar esama vilkų. Netrukus paaiškėja, jog nepažįstamasis yra negailestingas medžiotojas, kuris žūtbūt sieks nužudyti paskutinį Anglijos vilką. Mat tai jam reikštų neprilygstamą garbę.

 Ar medžiotojui pavyks įgyvendinti savo tikslą? O gal Benas ir jo tėtis užkirs tam kelią? Visa tai sužinosite knygos „Heroinas“ autoriaus Melvino Burgesso kūrinyje „Vilko kauksmas“, laimėjusiame Karnegio medalį. Tai rūsti ir žiauri, bet kartu dramatiška bei jaudinanti istorija apie kaltės pripažinimą bei siekį ištaisyti savo lemtingą klaidą.

Ilona Ežerinytė „Sutikti eidą“ 

Jei turėtumėte galimybę įgyti tobulą draugą, bet tik labai trumpam... Ar ryžtumėtės tokiai intrigai?

Algei patinka stebėti kitų gyvenimus, svajoti, nes tai jai atrodo daug saugiau nei stačia galva nerti į savo gyvenimą. Ji bijo suklysti, nusivilti. Bet vieną dieną Algė pasiryžta užkalbinti kavinėje visada du puodelius kavos užsisakančią moterį. Ši merginai papasakoja apie „Tarpinius Pasaulius“ ir jų būtybes eidus, kuriuos trumpam galima pasikviesti į Žemę. Algė „užsisako“ nežemišką draugą ir netrukus jos gyvenime pasirodo du itin skirtingi vaikinai – Nikodemas ir Visvaldas. Tik kuris iš jų yra žmogus, o kuris – eidas? Ir ar Algė spės tai išsiaiškinti laiku?

Visa tai sužinosite ne vieną apdovanojimą pelniusioje knygoje „Sutikti eidą“.

Selma Lagerlöfė „Portugalijos karalius“ (vertė Liucina Starevičiūtė) 

Ar ką nors mylėjote taip, jog praradę, atrodė, išsikraustysite iš proto?

Neturtingo darbininko Jano gyvenimo stebuklas – dukros Klaros Giulos gimimas. Tačiau jai suaugus ir išvykus iš gimtųjų namų, Jano meilė dukrai bei nepakeliamas jos ilgesys virsta liguista fantazija. Jis ima manyti, kad Klara Giula – Portugalijos karalienė, o jis – karalius, varganame kaime laukiantis grįžtant nuostabiosios dukros.

Ši šilta ir kartu labai skaudi istorija apie begalinę tėvo meilę dukrai yra laikoma vienu geriausiu ir reikšmingiausiu Selmos Lagerlöfės, pirmosios Nobelio literatūros premiją pelniusios moters, kūriniu.

Daugiau apie šias iki širdies gelmių sujaudinančias naujienas sužinosite E. Baliūtavičiūtės knygų apžvalgoje: