Knyginėjimai. Trumpai | Nuobodžiauti neleisiančios naujienos jaunimui | Alma littera

2024-01-04
Knyginėjimai. Trumpai | Nuobodžiauti neleisiančios naujienos jaunimui | Alma littera

„Geriausia dovana – tai laikas kartu. O perskaitytos knygos yra puiki proga pradėti pokalbį ir pasidalinti savo įspūdžiais”, – sako vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė. Kokios aštrių siužeto vingių nestokojančios literatūros naujienos jau laukia jaunųjų skaitytojų? Apie jas – laidoje!

Arthuras Conanas Doylis ir Stephanie Baudetė „Šerlokas Holmsas. Kraujo spalvos etiudas“ (vertė Ina Jakaitė) 

Ar Šerlokui Holmsui ir daktarui Vatsonui pavyks išnarplioti mįslingą žmogžudystę?

Londone rastas negyvėlio kūnas, o jo kišenėje – vizitinė kortelė ir adresas. Visgi, nepaisant turimos informacijos, nelaimėlio mirties priežastis vis dar neaiški. Policija pagalbos kreipiasi į profesionalų detektyvą Šerloką Holmsą ir daktarą Vatsoną. Judviejų pradėtas tyrimas atskleidžia begalinį keršto siekį ir detales, kurios, pasirodo, yra daug paslaptingesnės nei buvo manyta iš pradžių. Bet argi egzistuoja nusikaltimas, kurio nepavyktų išnarplioti žymiausiam pasaulio detektyvui?

Ši knyga – tai klasika tapusio kūrinio apie Šerloką Holmsą adaptacija jauniesiems skaitytojams. S. Baudetė išlaiko savitus veikėjų charakterius ir teksto dinamiką, tačiau žmogžudysčių scenas pateikia subtiliai, nedirginant vaikų vaizduotės.

Mela Hartman „Viešbutis debesyse. Antra knyga“ (vertė Daumantas Gadeikis) 

Ar išdrįstumėte apsistoti mįslingame ir į debesis pakilusiame viešbutyje?

Hela ir jos draugai vis dar įstrigę keistajame viešbutyje danguje. Vaikai neprisimena nei kaip į jį pateko, nei kur dingo jų tėvai. Naudodamiesi proga, jog liko neprižiūrimi, mažieji smaližiai apspinta viešbučio restorane esantį gėrybėmis nukrautą stalą ir šlamščia viską, ką tik akys mato. Tačiau pamažu pagrindinei veikėjai ima grįžti prisiminimai ir nuojauta, jog kažkas negerai. Pavykus įtikinti kitus vaikus, jie eina ieškoti savo tėvų. Deja, lengva nebus – viešbutis kaip įmanydamas mėgins jiems sutrukdyti!

Antrojoje dilogijos dalyje jaunieji skaitytojai kviečiami pasinerti į dar vieną magijos kupiną nuotykį su Hela ir jos draugais. Be to, knygoje paliečiamos jautrios vaikų ir paauglių gyvenimo aktualijos bei skausmingi išgyvenimai, su kuriais susiduria šių dienų jaunuoliai.

Kayviona Lewis „Vagių žaidynės. Pirma knyga“ (vertė Dalius Norkūnas) 

Ar ryžtumėtės dalyvauti nelegaliame televizijos šou, jei tokiu būdu galėtumėte išgelbėti artimojo gyvybę?

Iš vagių šeimos kilusi Rozalina Kvest svajojo pradėti naują gyvenimą atskirai nuo šeimos. Tačiau merginos planas žlunga, kai pagrobiama jos mama. Rozalinai nebelieka kitos išeities tik dalyvauti Vagių žaidynėse, kurių pagrindinis prizas – laimėtojo noro išpildymas. O dabar ji trokšta susigrąžinti mamą. Rozalina pasineria į nutrūktgalvišką nuotykį, kupiną įtampos ir pavojų. Ar merginai pavyks įveikti geriausius pasaulyje vagis ir išgelbėti savo mamą?

Kai nerašo knygų, K. Lewis mielai pati leidžiasi į nuotykius: lankosi pabėgimo kambariuose, su parašiutu šoka iš lėktuvo, mokosi kung fu kovos menų. Būtent todėl jos kūriniuose nestinga veiksmo, trilerio elementų, paslapčių bei įtampos. Garantuojame – skaitydami šią knygą pasijusite tarsi Holivudo kine!

Pasinerkite į kvapą gniaužiančių nuotykių kupinų knygų apžvalgą kartu su E. Baliutavičiūte:

Susijusios knygos