Knyginėjimai. Trumpai | Literatūrinės staigmenos vaikams| Alma littera

2023-12-18
Knyginėjimai. Trumpai | Literatūrinės staigmenos vaikams| Alma littera

Vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė kviečia atrasti šiuolaikiškai atgimusias legendines istorijas bei įkvepiančias naujienas, kurios šią žiemą pavers nesibaigiančiu nuotykiu!

Jules Verne „Aplink pasaulį per 80 dienų“ (vertė Živilė Andriūnienė) 

Ar įmanoma aplink pasaulį apkeliauti per 80 dienų? Ponas Filijas Fogas susilažina, kad sugebės. Kartu su tarnu Žanu Paspartu jis leidžiasi į netikėtą nuotykį, kuris nepagailės daugybės išbandymų ir malonių staigmenų. Laikas senka, bet ar jam pavyks suspėti laiku grįžti namo ir laimėti lažybas?

Talentingai perpasakotas vieno garsiausių prancūzų rašytojų tekstas supažindina mažuosius su pasauline klasika ir pažeria ne vieną temą diskusijoms.

L. Frank Baum „Nuostabusis Ozo šalies burtininkas“ (vertė Živilė Andriūnienė) 

Pilkose Kanzaso prerijose gyveno mergaitė Dorotė. Kartą galingas viesulas pakėlė jos namelį ir nutupdė nuostabioje Ozo šalyje. Taip prasidėjo smagiausias jos gyvenimo nuotykis! Kartu su kelyje sutiktais naujais draugais ji keliauja geltonų plytų keliu į Smaragdo miestą pas Ozo šalies burtininką. Ar jis išpildys jų norus?

Talentingai perpasakota istorija supažindina mažuosius su pasauline klasika ir atskleidžia ne tik daug nuostabių nuotykių, bet ir svarbių pamokų apie drąsą, gerumą bei namų svarbą.

Lesley Barnes, Hans Christian Andersen „Sniego karalienė“ (vertė Elžbieta Kmitaitė-Kizielė) 

Klasika tapusi pasaka apie tai, kaip Sniego Karalienei pagrobus Gerdos draugą Kajų, mergaitė leidžiasi į tolimąją Šiaurę jo susigrąžinti. Tik ar jai pavyks?

Viso pasaulio vaikų pamėgta pasaka apie drąsą, užsispyrimą ir meilę pateikta erdvinės knygos formatu, tad kiekvienas puslapis nustebins iškylančia pasakos scena ir suteiks istorijai dar daugiau magijos. Pasaką iliustravo dailininkė Lesley Barnes.

Michael Morpurgo „Karo žirgas“, iliustruotas leidimas (vertė Elžbieta Kmitaitė-Kizielė) 

Moderniąja vaikų literatūros klasika tapusi istorija, minint 40-ąjį knygos jubiliejų, atgimė naujai – viltimi alsuojantį tekstą paveikslėlių knygai pritaikė pats autorius, o nepamirštamas iliustracijas sukūrė Tomas Clohosy Cole.

Nuoširdi, jaudinanti, laikui nepavaldi istorija pasakoja apie vaikino ir žirgo draugystę. Ši knyga daugybę jaunų žmonių supažindino su Pirmojo pasaulinio karo sumaištimi, viltimi, herojiškumu ir gerumu, kuris įmanomas net karo beprotybėje.

Kai Alberto numylėtinį žirgą Džojų parduoda į kariuomenę, vaikinas užsirašo į šauktinius, kad rastų savo draugą tarp tūkstančių kitų karo arklių. Karui įsisiūbavus, abu jie patenka į skirtingas fronto puses. Abu gyvi tik viena mintimi – jie privalo rasti vienas kitą.

Eidvilė Viktorija Buožytė (Eídvilė) „Sniego sausainis“ 

Antarktidoje gyvena net 100 pingvinų! Vos užmetus akį jie visi atrodo vienodi, bet nereikėtų apsigauti.

Kartą Polis suranda skaniausio sausainio receptą ir susijaudinę pingvinai kimba į darbą. O kas atsitinka, kai 100 jų iškepa vieną milžinišką sausainį?

Smagi, žaidybinė skaičiavimo ir pingvinų paieškų knyga moko ieškoti tiesos susidūrus su neteisybe, lavina vaiko fantaziją ir skatina kurti. Ji supažindina su pingvinų gyvenamąja aplinka, suteikia geografinių žinių, o meniškos iliustracijos lavina estetinį skonį.

Daugiau apie knygas išgirskite vaikų literatūros ekspertės E. Baliutavičiūtės apžvalgoje:

Susijusios knygos