Knyginėjimai. Trumpai | Knygos jaunimui | Alma littera

2023-03-06
Knyginėjimai. Trumpai | Knygos jaunimui | Alma littera

Kviečiame atrasti neseniai išleistas „Alma littera“ knygas jaunimui, kurios sužavės populiariausių trilogijų gerbėjus ir maloniai nustebins vertinančius kokybišką literatūrą. Naujienas pristatė vaikų literatūros ekspertė Eglė Baliutavičiūtė. 

Sarah J. Maas „Dyglių ir rožių dvaras. Pirma knyga“ 
„New York Times“ ir tarptautinis bestseleris, pagal kurį jau kuriamas televizijos serialas, užburia stulbinamu pasauliu, sudėtingais charakteriais, įtemptu siužetu ir kerinčia romantika. Feirė – medžiotoja, kuriai nieko nereiškia nudobti vilką ir iš jo atimti grobį, tačiau, kaip visi mirtingieji, ji bijo negailestingų būtybių, tykančių anapus miško. Po vienos lemtingos medžioklės mergina sužino, kad nužudyto stebuklingo padaro gyvybė kainuos jos laisvę. Įkalinta užkerėtame priešų dvare ji laisvai po jį klajoja, bet negali grįžti pas žmones. O gal netikėtai gimę jausmai šį norą išsklaidys?

Sarah J. Maas „Miglos ir įtūžio dvaras. Antra knyga“
 Feirė sugrįžo į Pavasario Dvarą, bet tai jai brangiai kainavo. Nors dabar ji apdovanota Didžiųjų Fėjų galiomis, širdis liko žmogaus, ir ji negali pamiršti siaubingų dalykų, kuriuos padarė, kad išgelbėtų Tamlino tautą. Feirė nepamiršo ir sandorio su šiurpiuoju Nakties Dvaro Didžiuoju Valdovu. Kol ji raizgo politikos, aistrų bei akinamos galios voratinklį, kyla didesnis blogis, kurį gal tik Feirė gali sulaikyti. Tik prieš tai reikia pažaboti alinančias galias, išsigydyti palūžusią sielą ir nuspręsti, kokios ateities trokšta sau ir sudraskytam pasauliui.

Sarah J. Maas „Sparnų ir griuvėsių dvaras. Trečia knyga“ 
Trečiame „New York Times“ serijos bestseleryje artėjantis karas grasina visa kam, kas brangu Feirės širdžiai. Ji grįžo į Pavasario Dvarą pasiryžusi išsiaiškinti Tamlino planus ir kuo daugiau sužinoti apie karalių užkariautoją, grasinantį pavergti jos žemes. Ji turi žaisti mirtinai pavojingą apgaulės žaidimą, kuriame net vienas slystelėjimas pražudys ne tik Feirę, bet ir visus, kas jai brangūs.

Jennifer Lynn Barnes „Paskutinis gambitas. Trečioji „Paveldėtojų žaidimų“ knyga“
Trečioji bestseleriu tapusios serijos „Paveldėtojų žaidimų“ dalis kviečia pasivažinėti kvapą gniaužiančiais emocijų, netikėtų vingių ir paslapčių amerikietiškais kalneliais. Trūksta tiek nedaug, kad Everė pagaliau taptų turtingiausia planetos paaugle – telieka išgyventi dar kelias savaites Hotornų namuose. Tačiau ji jau žino, kad tai ne taip jau ir lengva. Paparacai seka kiekvieną jos žingsnį, o mirtinas pavojus tapo baugia kasdienybės dalimi. Vieninteliai Hotornų broliai Eiverei padeda visa tai ištverti, tad jų gyvenimai dabar neišardomai susipynę.

Karen M. McManus „Vienas iš mūsų bus kitas“
Prasidėjo nauji mokslo metai Beivju gimnazijoje, nuo šiol nė vieno paslaptys nebėra saugios. Po Saimono mirties pasirodė daugybė apkalbų programėlės kopijų, bet per metus nuo tada, kai Beivju ketvertukas buvo išteisintas dėl jo šokiruojančios mirties, niekas nesugebėjo rasti tokių paskalų, kurias iškapstydavo Saimonas. Bėda ta, kad niekas nesugebėjo išsiaiškinti pikantiškų paslapčių. Iki dabar. Tik šįkart tai ne programėlė, o žaidimas „Tiesa ar drąsa“.

Donna Barba Higuera „Paskutinė istorijų pasakotoja“
Autorė jaunajam skaitytojui dovanoja nuostabią kelionę per žvaigždes, atskleisdama tai, kas iš esmės daro mus žmonėmis. 2022 m. apdovanotas Niuberio medaliu (Newbery Medal), kūrinys pasakoja apie stiprią, jautrią, atsakingą ir nesitaikstančią su neteisybe mergaitę bei užburia įtraukiančiu mokslinės fantastikos siužetu siejamu su giliomis, jautriomis ir sudėtingomis temomis.

R. J. Palacio „Ponis“
Garsiosios knygos „Stebuklas“ autorė R. J. Palacio seka šiurpią, užburiančią ir kartu nuostabią nuotykių kupiną istoriją apie meilės galią ir mus jungiančius saitus, kuriems nekliudo nei atstumas, nei laikas. Tai viena tų retų knygų, kurios dvelkia klasika ir sužavi bet kokio amžiaus skaitytojus.

Išsamiau apie šias knygas kviečiame išgirsti E. Baliutavičiūtės apžvalgoje:

 

Susijusios knygos