Knyginėjimai. Trumpai | Įvertinta grožinė literatūra

2022-09-06
Knyginėjimai. Trumpai | Įvertinta grožinė literatūra

Jaukiam rudeniui – garbingais apdovanojimais įvertintos leidyklos „Alma littera“ naujienos!

 

Vasilij Grossman „Gyvenimas ir likimas“ 

Ukrainoje gimusio žydų kilmės autoriaus Vasilij Grossman knyga „Gyvenimas ir likimas“ (vertė Sigitas Parulskis) – vienas garsiausių romanų apie karą, parašytas pagal tikrus istorinius faktus. Vienu iš XX amžiaus literatūros šedevrų laikomas leidinys dėl savo paveikumo ir tiesumo buvo uždraustas KGB, tačiau vieną rankraštį pavyko slapta išvežti į užsienį ir pirmą kartą išleisti Šveicarijoje 1980 m. Du pasaulinius karus išgyvenęs autorius knygoje pasakoja apie karą, paprastų žmonių likimus jo kontekste, nacių ir sovietinio režimo panašumus.

Abdulrazak Gurnah „Rojus“

2021 m. Nobelio literatūros premijos laureato Abdulrazak Gurnah knyga „Rojus“ (vertė Valdas V. Petrauskas) – poetiškas ir gyvybės pilnas kūrinys apie Afriką bei gąsdinančią nežinomybės galią. Joje susipina mito, liaudies išminties, Biblijinės ir Korano tradicijos elementai, kuriuos jungia jautri paauglio istorija.

 Richard Powers „Sutrikę“

Dramų bei rimtesnių romanų skaitytojams – naujausia ir viena jautriausių Pulitzerio premijos laureato Richard Powers knyga „Sutrikę“ (vertė Ieva Venckevičiūtė), kupinu nuostabių gyvosios gamtos aprašymų bei vizijų apie tai, kas yra toliau visatoje. Ši knyga ir apie nepaprastą sūnaus bei tėvo meilę, aplink kurią sklando klausimas – kaip galime savo vaikams pasakyti tiesą apie šią nuostabią, pavojuje atsidūrusią planetą? Kviečiame išgirsti literatūros ekspertės Vitalijos Maksvytės knygų apžvalgą ir išsirinkti naują skaitinį rudeniui.

 

Susijusios knygos