Knyginėjimai. Trumpai | Detektyvai ir trileriai | Alma littera

2023-08-01
Knyginėjimai. Trumpai | Detektyvai ir trileriai | Alma littera

Literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė šįkart paruošė puikių rekomendacijų mėgstantiems knygas, kurių neįmanoma paleisti iš rankų. Įtempti siužetai, kraują stingdančios bylos ir netikėtos jų atomazgos. Kviečiame susipažinti ir išsirinkti!

Sandra Brown „Aklas tigras“ (vertė Regina Šeškuvienė) 

Tarptautinės trilerių asociacijos pripažinta trilerių meistre, Sandra Brown skaitytoją įsuka į 1920-aisiais Ameriką jaukiančius uraganus. Karo išvargintas kareivis Tečeris svajoja apie ankstesnį kaubojišką gyvenimą ir vyksta namo. Tačiau norėdamas išvengti nemalonumų, jis priverstas iššokti iš traukinio ir atsiduria Folio miestelyje. Tą pačią dieną dingsta vietinė moteris. Tečeris iškart įtariamas jos pagrobimu. Ar jam pavyks atlaikyti korumpuoto mero, sukto šerifo, klastingų kontrabandininkų ir jaunos našlės, po kurios švelnia išore slepiasi geležinė valia, spaudimą?

Sandra Brown „Šalčio faktorius“ (vertė Gražina Nemunienė)

Šiaurės Karolinos kalnų miestelyje Klieryje policijai paprastai nėra ką veikti, nebent dalyti baudas už netinkamai pastatytą automobilį. Tačiau pastaruoju metu visi gyvena itin neramiai – per dvejus metus čia dingo keturios moterys. Kiekvienos jų dingimo vietoje randamas mėlynas kaspinas. Staiga be žinios dingsta dar viena auka. Lilė Martin grįžta į Klierį parduoti savo kalnų namelio ir atsisveikinti su praėjusiu gyvenimo etapu. Važiuodama per pūgą ji partrenkia netikėtai iš miško išnirusį Beną Tirnį. Jiedu nusprendžia pralaukti pūgą kalnų namelyje, tačiau Lilei ima rodytis, kad didesnę grėsmę jai kelia ne pūga, o būtent jis. Ar Benas Tirnis – moterų grobikas? O gal priešingai – gelbėtojas?

Marco De Franchi „Pasmerkti gyvi“ (vertė Rasa Di Pasquale) 

Sušalęs dvylikametis Foskas policininkams papasakoja, kad jį buvo pagrobęs didelį furgoną vairuojantis baltaplaukis vyras. Komisarę Valentiną Mediči sudomina detalė, kad furgone, be Fosko, buvo dar vienas berniukas. Netrukus jos įtarimai apie serijinį vaikų grobiką pasitvirtina. Palyginusi abiejų pagrobtųjų nuotraukas paaiškėja, kad berniukai panašūs kaip du vandens lašai. Ar tai tik sutapimas, o gal piktadarys veikia pagal planą, ieškodamas konkrečių aukų?

Mary Higgins Clark „Tuščias lopšys“ (vertė Regina Šeškuvienė) 

Po nedidelio eismo įvykio apygardos prokurorė Keitė Demajo atsiduria Vestleiko ligoninėje. Tą patį vakarą pažvelgusi pro palatos langą ji pamato vyrą, į automobilio bagažinę keliantį moterį. O gal tai tik migdomųjų sukelta košmariška haliucinacija? Kitą dieną ji ima tirti savižudybės bylą. Nors sprendžiant pagal pirminius įkalčius panašu, kad auka nusižudė, teismo medicinos ekspertas Ričardas Kerolas įžvelgia galimą nusikaltimą. Tai nuveda iki daktaro Edgaro Hailio, kuris „gydo" nevaisingas moteris mirtinai pavojinga veikla. Ričardui nespėjus išsakyti savo būgštavimų, Keitė atsigula į ligoninę nedidelei operacijai... pas daktarą Hailį.

Volker Kutscher „Šlapia žuvis. Gereono Rato tyrimas #1“ (vertė Bartas Plaušinaitis) 

Susimovęs Kelne, komisaras Gereonas Ratas perkeliamas į Berlyną ir pažeminamas tarnyboje. Seklys ilgisi savo senojo darbo, tad kai iš vieno Berlyno kanalo ištraukiamas žiauriai sumaitotas vyro kūnas, Gereonas niekieno neprašomas imasi iniciatyvos. Jam itin padeda Šarlotė Riter, kuriai Ratas netrukus pajunta simpatiją. Tiriant bylą ima ryškėti kur kas didesnis paveikslas, nei tikėtasi. Pagautas azarto Gereonas Ratas pamažu, bet atkakliai artėja prie šokiruojančios bylos atomazgos.

Volker Kutscher „Tyli mirtis. Gereono Rato tyrimas #2“ (vertė Indrė Klimkaitė) 

1930-ųjų Berlynas. Komisaras Gereonas Ratas iškviečiamas į nelaimės vietą, kur filmavimo metu kino prožektorius mirtinai sužalojo nebyliojo kino žvaigždę. Ratas įtaria, kad tai galėjo būti sabotažas ar, dar blogiau, – šaltakraujiškas suplanuotas nusikaltimas. Netrukus randamas dar vienos aktorės kūnas. Tirdamas nusikaltimus komisaras vis geriau susipažįsta su prabangaus kino verslo užkulisiais ir atskleidžia, kas slypi už blizgučių ir šypsenų. Drauge su įtampa darbe šuniui ant uodegos eina ir jo asmeniniai santykiai.

Išsamiau apie detektyvų ir trilerių naujienas kviečiame išgirsti V. Maksvytės apžvalgoje: