Vilniaus knygų mugėje leidykla „Alma littera“ skelbia atradimų džiaugsmą: Ukrainos stendas, pasauliniai bestseleriai ir Lietuvos istorijos paslaptys

2023-02-14
Vilniaus knygų mugėje leidykla „Alma littera“ skelbia atradimų džiaugsmą: Ukrainos stendas, pasauliniai bestseleriai ir Lietuvos istorijos paslaptys

Didžiausia šalies leidykla „Alma littera“ Vilniaus knygų mugėje kviečia į atradimų kupiną kelionę. Naujienos, tiesiai iš spaustuvės atkeliavusios į mugę, – jaudinančios, jautrios, kupinos asmeninių patirčių ir žinių. Tarptautiniai bestseleriai kalbina medžius, audžia Ukrainos moterų sagą, o lietuvių autoriai supažindina su mažai girdėtais šalies istorijos veikėjais ir įvykiais.

 

„Vilniaus knygų mugė leidyklai yra unikali galimybė pristatyti lietuvių autorius ir naujausias jų knygas, parodyti, kokius geriausius pasaulio literatūros kūrinius išleidome, susitikti su mūsų skaitytojais, pasikalbėti apie juos dominančius kūrinius, autorius, temas ir žanrus“, – sako leidyklos „Alma littera“ vadovė Dovilė Zaidė. 

 

Leidyklos „Alma littera“ stende išsirikiuos daugiau nei 300 pavadinimų knygos, skaitytojai galės susitikti, pabendrauti ir gauti autografus net iš 42 autorių ir iliustruotojų. Visas knygų mugės dienas su skaitytojais bendraus net 60 leidyklos žmonių – nuo administratorės, finansininko iki leidyklos vadovo. Jie mielai konsultuos skaitytojus, patars, kokia knyga jiems labiausiai tiktų ir patiktų, nes visi be išimties išmano knygų, kurias išleidžia, turinį. Leidykla šiais metais kvies į 19 naujausių knygų pristatymo renginių.

 

„Vilniaus knygų mugės laukiame visus metus, mums tai – ne tik didžiulė šventė, bet ir galimybė išsiaiškinti skaitytojų poreikius. Siekiame, kad mūsų leidykloje skaitantys žmonės rastų pačių įvairiausių knygų, įsiklausome į jų prašymus, pageidavimus, – sako leidyklos vadovė D. Zaidė. – Esame lyderiai, dėl to atsakomybė dar išauga, mums svarbu, kad knygos dovanotų unikalios skaitymo patirties, kad skaitytojai rastų įkvepiantį, prasmingą ir įdomų turinį. Esame tiltas tarp kūrėjų ir skaitytojų, norime, kad šis tiltas jungtų bendraminčius.“

 

Atskiras skyrius – Ukrainos literatūrai

Leidyklos stende bus įrengtas Ukrainos literatūros skyrius, o laukiamiausia leidyklos viešnia – viena žymiausių ukrainiečių autorių Oksana Zabuzhko. Šiais metais Lietuvos skaitytojai turės galimybę skaityti Zitos Marienės į lietuvių kalbą išverstą jos romaną „Užmirštų „sekretų“ muziejus“, 2019 metais Šveicarijos laikraščio „Tages Anzeiger“ įtrauktą į geriausių XXI amžiaus pasaulio romanų dvidešimtuką. Istorija, kurios centre – 70 audringų Ukrainos metų ir trys skirtingų kartų, likimų moterys, pripažinta BBC Ukrainos metų knyga, apdovanota Nacionaline premija, dažnai prilyginama Nobelio premijos vertiems kūriniams. Susitikimas su knygos autore vyks mugės šeštadienį, vasario 25 d. 18 val., 5.1 salėje. Rašytoją kalbins knygų apžvalgininkas, žurnalistas Audrius Ožalas.

 

Ukrainos temą tęsia ukrainietė Jeva Skalecka, kurios knygą „Jūs nežinote, kas yra karas. Jevos dienoraštis“ į lietuvių kalbą išvertė Audronė Macijauskienė. Knyga skirta jauniesiems skaitytojams – tai sukrečiantis, bet kartu ir šviesus dvylikmetės ukrainietės dienoraštis, kurį mergaitė pradėjo rašyti, kai Rusija užpuolė Kyjivą. Knygoje išsilieja pirmųjų karo dienų siaubas, nežinia, baimė, sumišusi su drąsa, tikėjimu ir troškimu išlikti, liudyti tiesą, nepasiduoti.

 

Lietuvės autorės Palmira Galkontaitė ir Lina Šipavičiūtė-Černiauskienė į knygą „Ištrūkusios iš pragaro“ sudėjo jautrius Ukrainos karo pabėgėlių moterų pasakojimus. Vilniaus knygų mugėje ketvirtadienį, 15 val., Kino salėje laukia susitikimas su knygos autorėmis. Autores kalbins kūrybininkė Dovilė Filmanavičūtė.

 

Istorijos gelmėse – LDK istoriją kūręs Europos elitas ir geidžiamiausia to meto nuotaka

Leidyklos naujienų lentynoje – nemažai istorinių knygų. Jų autorius bus galima sutikti ir leidyklos stende, ir mugės diskusijose. Istorikė Luka Lesauskaitė kartu su knygos „Karo nuotaka“ autore Ilona Skujaite mugės šeštadienį, vasario 25 d. 15 val., „Forume“ kalbėsis apie kadaise buvusią geidžiamiausią Europos nuotaką – karalaitę Kotryną Jogailaitę. Ši knyga – atradimas tiems, kurie domisi Lietuvos istorijos peripetijomis. Žurnalistė I. Skujaitė pasakoja jauniausios Žygimanto Augusto sesers Kotrynos Jogailaitės gyvenimo ir meilės istoriją. Knygoje atspindėti karališki moterų ir vyrų žaidimai, susipinantys į intriguojamą dramą, kurioje – aistros, išdavystės, kovos dėl valdžios ir XVI amžiaus Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos bei Maskvos valdovų dvarų paslaptys.

 

Leidykla su pasididžiavimu mugėje pristatys šių metų naujieną – istoriko Eimanto Gudo bei ekskursijų gido Donato Jokūbaičio knygą „Mėlynas kraujas“. Knygoje du istorijos gerbėjai, du žodžio kišenėje neieškantys vyrai siūlo susipažinti su penkiomis įtakingiausiomis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminėmis – neatsiejama Europos elito epochos dalimi.

 

Istorijos temai neabejingas ir žurnalistas Valdas Bartasevičius, kurio naujausias romanas  „Lietus Amsterdame“ taip pat pristatomas knygų mugėje, o knygos autorius leidyklos stende pasirengęs diskutuoti apie sunkias istorines temas. Romano centre – Lietuvos žydų ir lietuvių, mažo miestelio kaimynų likimas, prasidėjęs Antrojo pasaulinio karo metais ir nusitęsęs iki šių dienų.

 

Leidyklos stende bus galima sutikti ir užkalbinti ir dar du itin populiarius istorinių knygų autorius – karybos specialistą Giedrių Petkevičių, pažįstamą iš jo knygų „Karo anatomija“, „Karo žmonės“, bei bestselerį „Prieš panyrant į sutemas“ parašiusį istoriką Valdą Rakutį.

 

Pasauliniai ir lietuviški bestseleriai

Lietuvių ypač mylima bestselerių autorė Irena Buivydaitė šioje knygų mugėje pristatys naujausią, jau penkioliktą romaną „Kas būtų, jei...“. Autorę, o taip pat iš Vokietijos savo knygos „Gėdos vaikas“ pristatyti atvykusią rašytoją Jolitą Herlyn bus galima sutikti kiekvieną dieną „Alma litteros“ stende.

 

Nuo knygų mugės neatsiejamas ir žurnalisto, keliautojo ir rašytojo Algimanto Čekuolio vardas. Autoriaus gerbėjų lauks neseniai išleista, itin atvira jo biografinė knyga „Medinė kaukė“. Tikimės, kad sveikata leis ir Algimantas su savo ištikimaisiais skaitytojais susitiks ir penktadienį, ir šeštadienį.

 

Leidykla džiaugiasi, kad šiais metais pristatys kaip niekada daug naujų, premijomis apdovanotų ir jau pasaulio skaitytojų įvertintų knygų. Sally Rooney, Anthony Doerris, Susanna Clarke, Nobelio premijos laureatas Abdulrazakas Gurnahas neabejotinai žinomi Lietuvos skaitytojams, o tik iš spaustuvės atkeliavusios, naujausios jų knygos lauks gerbėjų mugėje.

 

Tiesiai iš spaustuvės į mugę atkeliauja ir Ingos Margaritos Bautrėnienės į lietuvių kalbą išverstas pasaulinis bestseleris – ketvirtoji žymiausios pasaulyje miškų ekologės Suzanne Simard knyga „Miško išmintis. Medžių motinos beieškant“. Knyga primena, kad pasaulis – tai istorijų tinklas, jungiantis mus vienus su kitais. Ši knyga ne apie tai, kaip galime išgelbėti medžius. Ši knyga apie tai, kaip medžiai gali išgelbėti mus. 

 

Po santykių, emocijų ir žmogaus kūno labirintus

Dvi psichologės, dvi naujos, skirtingos knygos santykių tematika. Psichoterapeutė Rasa Andrikienė, parašiusi knygą „Labirintuose“, ir porų psichoterapeutė dr. Vilija Girgždė, išleidusi knygą „Mes skirtingi. Negi skirtis?“, knygų pristatyme kalbės apie tai, kaip geriau pažinti save ir savo partnerį santykiuose.

 

Su skaitytojais mugėje bendraus ir diskutuos ne tik santykių, emocijų ir dvasinio pasaulio specialistai, bet ir knygas išleidę žinomi gydytojai Jokūbas Fišas ir Valerijus Morozovas. Du žavingi, charizmatiški medikai žada atskleisti praktines naudas, kurias galime patys sau suteikti, kad būtume ne tik ilgaamžiai, bet ir sveiki.

 

Vaikams ir jaunimui – apie Raudonąją knygą, žydų gelbėtojus ir ypatingą klasikos kolekciją

Gamtininkas, knygų autorius Selemonas Paltanavičius nusprendė artimiau susipažinti su vaikų pamėgta heroje Kake Make, o ši pakvietė gamtininką supažindinti ją su nykstančiais Lietuvos gyvūnais ir augalais. Rasos Matukaitytės iliustruotoje, nuotraukomis papildytoje knygoje vaikai susipažins su Lietuvos raudonąja knyga, sužinos apie išnykusius,

nykstančius ir išsigelbėjusius augalus bei gyvūnus ir aiškinsis, kaip saugoti, tausoti gamtą. Sekmadienį, 11 val., Jaunųjų skaitytojų salėje knyga bus pristatyta mažiesiems skaitytojams ir jų tėvams.

 

Šeštadienį, 18 val., Jaunųjų skaitytojų salėje bus diskutuojama apie ne vieną kartą išugdžiusias klasikos knygas. Christine Nöstlinger „Pirmadienį viskas kitaip“, Katherine Paterson „Smarkuolė Gilė Hopkins“, Ericho Kästnerio „Dvynukės“, Alfredo Marshallo „Aš moku šokinėti per balas“ ir dar daugiau pasaulyje plačiai žinomų leidinių atgimė naujai – Lietuvos auditorijai perleista vertingiausių klasikos kūrinių kolekcija. Pokalbis-interaktyvi diskusija suksis apie temas, kurias ir gvildena šios kolekcijos knygos – sunkumus, su kuriais susiduria paaugliai, problemas šeimoje ir bandymus išlikti nepalaužiamam.

 

Tarp naujausių knygų Vilniaus knygų mugėje – ir istoriko Zigmo Vitkaus unikali knyga apie žydų gelbėtojus „Akimirka apsispręsti. Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos“, ne taip seniai pasirodžiusi vienos garsiausių vaikų rašytojų – Evelinos Daciūtės ir iliustruotojos Aušros Kiudulaitės knyga „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“. Knygos pristatyme, kuris vyks šeštadienį, 14 val., Jaunųjų skaitytojų salėje, autorės papasakos apie knygos idėją, rašymo ir iliustravimo procesą, taip pat mažuosius skaitytojus mokys, kad draugystė yra ne tik žaidimai ir laikas kartu, draugystė praturtina ir augina.

 

Ne tik šios, bet ir dar daugiau naujienų – leidyklos „Alma littera“ stende, 23-iojoje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje. Renginių ir susitikimų su autoriais grafiką galima rasti leidykos „Facebook“ paskyroje.