Suaugusiųjų literatūros konkurse nugalėjo detektyvo žanras

2022-10-13
Suaugusiųjų literatūros konkurse nugalėjo detektyvo žanras

Praėjusiais metais paskelbtas pirmasis „Alma littera“ suaugusiųjų literatūros konkursas turi laimėtoją. Vertinimo komisijos balsai atiteko Dainos Kleponės debiutiniam kriminaliniam romanui „Visas pasaulis perka“. Romano pavadinimas dar gali keistis, tačiau nugalėtojai jau pranešta, kad romanas bus išleistas, jai pačiai bus įteiktas 3 tūkstančių eurų piniginis prizas, o kūrėjams skelbiamas naujas, 2023-iųjų metų suaugusiųjų literatūros konkursas.

 

Pirmajam „Alma littera“ suaugusiųjų literatūros konkursui 73 autoriai pateikė 82 rankraščius. Į antrąjį etapą pateko penkiolika kūrinių. Vertinimo komisijai – Lietuvos leidėjų asociacijos vykdančiajai direktorei Rūtai Elijošaitytei-Kaikarei, knygų ekspertui, literatūros apžvalgininkui Audriui Ožalui, kino prodiuserei Živilei Gallego, knygų dailininkei Kotrynai Šeibokaitei-Ša, komikui, televizijos laidų vedėjui ir skaitytojui Pauliui Ambrazevičiui, komunikacijos specialistei, knygų mylėtojai Dovilei Filmanavičiūtei ir leidyklos „Alma littera“ leidinių vadovei Ugnei Giesei – teko perskaityti kelis tūkstančius galimų knygų puslapių, įvertinti siužeto patrauklumą, kalbos kokybę, personažų charakterius ir daugybę kitų dalykų.

„Konkursui pateikta įvairių žanrų rankraščių: lengvų laisvalaikio romanų, romanų, skirtų jauniems suaugusiesiems (new adult), detektyvų ir trilerių, distopijų ir psichologinių romanų, gavome netgi vieną iliustruotą istoriją, – apie konkursą pasakojo viena jo organizatorių, rašytoja, poetė Vitalija Maksvytė. Ji teigė, kad kūrinius vertindama komisija ieškojo knygos, kurią būtų įdomu skaityti nuo pirmo iki paskutinio puslapio. Vertino jos autoriaus gebėjimą valdyti kalbą ir pasitelkti ją savo sumanymui, jo sukurtus įtikinamus veikėjus. Komisijai kūriniai buvo pateikti be pavardžių, diskusijos – itin karštos, o nugalėtojas išrinktas balsuojant.

 

Daugiausia komisijos balsų surinko debiutinis romanas, kurį jo autorė D. Kleponė pavadino „Visas pasaulis perka“. Komisija pažymėjo įtraukiantį siužetą, tinkamai pasirinktą temą, kurią autorė išmano, įtikinančius globalaus pasaulio aprašymus.

 

„Lietuvoje nuolatos kalbama, kad trūksta gerai parašytų kriminalinių romanų, taigi D. Kleponės debiutinė knyga padės tą spragą kiek užpildyti. Autorei pavyko perteikti autentiškumo pojūtį, skaitydamas knygą jauti, kad ji neblogai susipažinusi ir su žiniasklaidos, ir su policijos darbo specifika. Autorė sukūrė nevienaplanius, įdomius personažus, moka kurti gerus dialogus, o pridėję dar ir tai, kad veiksmas skaitytoją blaško po skirtingas pasaulio šalis, gauname įtraukiantį, įdomų kriminalinį romaną“, – sakė vienas iš komisijos narių, literatūros apžvalgininkas A. Ožalas.

 

Jis teigė esantis nustebęs, kiek daug konkurse dalyvavo kūrėjų, kiek skirtingų žanrų kūrinių pateikta, kokios skirtingos temos paliestos. Nemalonu buvę pastebėti, kiek daug elementarių kalbos klaidų, jau nekalbant apie stiliaus valdymą, daro rašantys žmonės. „Tačiau tai galbūt nemažai pasako apie mūsų bendrą raštingumo lygį“, – sakė žurnalistas ir literatūros apžvalgininkas.

 

Lietuvos leidėjų asociacijos vykdančiajai direktorei Rūtai Elijošaitytei-Kaikarei savo favoritą konkurse išsirinkti nebuvo sunku: „Vienas iš mano favoritų, beje, nesutapo su komisijos nuomone, tačiau man patikusių kūrinių tekstai pasirodė gerokai toliau nužengę: egzistuoja kūrinio struktūra, padirbėta prie kalbos sklandumo, nepalikta klaidų. Manau, kad labai svarbu autoriui į savo tekstą žvelgti pagarbiai, nepalikti jame stiliaus, gramatikos, logikos klaidų.“

 

Tarp konkursui pateiktų kūrinių R. Elijošaitytė-Kaikarė teigia pasigedusi literatūros plačiąja prasme – kūrinių, kurie įtrauktų ir nepaleistų nuo pradžios iki pabaigos, nustebintų. „Tačiau labai apsidžiaugiau radusi detektyvinių gijų, migracijos, vienatvės, susvetimėjimo temų – tai reiškia, kad žmonės gyvena stebėdami ir reflektuodami pasaulį“, – kalbėjo ji.

 

Kino prodiuserė Ž. Galego prisipažino taip pat nustebusi, kiek daug Lietuvoje yra rašančių žmonių. „Nuo vasaros vidurio skaitėme rankraščius ir nepaprastai įdomiai diskutavome su komisijos nariais apie šią skaitymo patirtį ir kūrinius. Aš literatūroje ieškau įdomių istorijų, skaitydama jas vizualizuoju, ir galbūt mano matymas šiek tiek skyrėsi nuo kolegų matymo, dėl to finalinė diskusija buvo be galo įdomi“, – kalbėjo Ž. Galego.

 

Žanrų įvairovė ją taip pat stebino: nuo istorinių, psichologinių, detektyvinių romanų iki mokslinės fantastikos. „Radau netgi įdomų distopinį romaną, kuris galėtų tapti kino scenarijumi ir įdomiai vizualiai suskambėti“, – pridūrė kino prodiuserė. Jai pasirodė, kad rankraštis „Visas pasaulis perka“ – ne tik detektyvinis romanas, bet ir aktuali istorija, paliečianti platesnes temas – migraciją, visuomenės susiskaldymą.

 

Konkurso nugalėtoja, rankraščio „Visas pasaulis perka“ autorė D. Kleponė kol kas su literatūra nieko bendra neturėjo. Buvusi agentūros „Versli Lietuva“ vadovė, vadovavusi skirtingoms kompanijoms Lietuvoje ir užsienyje, šiuo metu ji vadovauja lietuviško startuolio patronuojamajai kompanijai Italijoje, studijuoja ekonomikos doktorantūroje ir rašo disertaciją apie startuolius, gyvena Vokietijoje ir dėsto „Vilnius Tech“ studentams Lietuvoje. „Kitas mano detektyvas, turbūt, bus iš šios srities“, – juokauja konkurso laimėtoja ir pasakoja knygą pradėjusi rašyti prieš penkerius metus.

 

„Norėjau parašyti knygą apie godumą. Apie geresnio gyvenimo alkį. Mane sukrėtė 2015 metų pabėgėlių krizė Europoje. Dar labiau mane sukrėtė skirtingas mūsų visuomenės čia, Lietuvoje, ir mano draugų Vakarų Europoje vertybinis požiūris. Pati neturėjau aiškios pozicijos, tačiau jaučiau, kad noriu šia tema diskutuoti. Diskutuoti savo herojų istorijomis, o kai užgimė herojai, jie ėmė kalbėti patys ir radosi knyga“, – pasakoja D. Kleponė.

 

Ji prisipažįsta esanti kaip ta smalsi katė: „Smalsumas ir tyrinėjimas kol kas manęs nepražudė, tačiau dėl jo pažinau daug įdomių žmonių ir išgirdau nepaprastų istorijų. Kodėl tose pačiose situacijose vieni žmonės daro vienus pasirinkimus, o kiti – kitokius? Kodėl skirtingiems žmonėms, padariusiems tokius pat pasirinkimus, pasekmės būna nevienodos? Kas skatina žmones nusikalsti ir kur yra riba tarp visuomenės toleruojamo ir institucijų persekiojamo noro turėti daugiau nei kiti. Valdžios, pinigų, pripažinimo, saugumo, meilės.“

 

Knygų skaitymas D. Kleponei yra didžiausias malonumas ir pramoga. Ją vilioja paslaptys, štai kodėl pasirinko detektyvo žanrą. „Detektyvas – tai paslaptis, tai tyrimas, netikėtumai ir adrenalinas. Kai skaitai gerą detektyvą, pamiršti vidines baimes, rūpesčius ir visiškai nesaugų realų pasaulį, – ji sakė. – Šios knygos rašymas man buvo savotiška kelionė ten, kur dar nebuvau buvusi, jai skyriau likusį laiką nuo savo profesinės veiklos, rašiau per atostogas ar ilgus skrydžius. Kuo toliau, tuo sunkiau būdavo grįžti, iš vienos istorijos gimdavo trys naujos. Kai pamačiau informaciją apie suaugusiųjų literatūros konkursą, nusprendžiau, kad numatytasis rankraščių pateikimo terminas bus mano tikslas knygą baigti. Nesitikėjau laimėti konkurso, tačiau turėjau rasti priežastį įvaryti save į kampą, kad pabaigčiau pradėtą darbą. Tiesą sakant, kai išgirdau, kad komisija išrinko mano kūrinį, pirmasis jausmas buvo šiokia tokia gėda, – pagalvojau, kad galėjau dar geriau. Psichologams čia, turbūt, būtų ką veikti.“

 

Šių metų konkurso laimėtojos knyga bus išleista kitais metais, o dabar skelbiamas naujas, 2023 metų konkursas. Daugiau informacijos rasite paspaudę čia