Pokalbiai su IBBY apdovanotų „Alma littera“ knygų autorėmis ir vertėja

2023-05-03
Pokalbiai su IBBY apdovanotų „Alma littera“ knygų autorėmis ir vertėja

Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius kasmet teikia premijas už geriausias metų knygas vaikams ir paaugliams bei vaikų literatūros tyrimus ir sklaidą. Minint balandžio 2-ąją, Tarptautinę Vaikų knygos dieną, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje buvo apdovanotos geriausios 2022 m. knygos vaikams ir paaugliams. Džiaugiamės, kad net trys „Alma littera“ išleistos knygos tapo IBBY Lietuvos skyriaus 2022 metų knygų vaikams ir paaugliams rinkimų laureatėmis.

Praėjus renginiui, apdovanotų knygų autorės ir vertėja pasidalino mintimis apie idėjų gimimą, įkvėpimą, rašymo iššūkius ir įvertinimo svarbą. Kviečiame skaityti.

Premija už geriausią paveikslėlių knygą vaikams įteikta Evelinai Daciūtei ir Aušrai Kiudulaitei už knygą „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“ – jautrų filosofinį pasakojimą ir vaizdu bei tekstu perteikiamas etines bei estetines vertybes. Kalbinant Virgiui Šidlauskui bendraautorės atskleidė, nuo ko prasideda jų knygos, kas paskatino sukurti jautrią istoriją apie katiną ir tulpę bei kas lemia norą bendradarbiauti su vienu ar kitu rašytoju, dailininku. Pilnas interviu ČIA.

Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė. Organizatorių nuotr.

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams įteikta Gabrielei Virbickienei už Sharon Cameron knygos „Šviesa tamsoje“ vertimą iš anglų kalbos – už žmogaus trapumo ir tvirtybės istorijos akivaizdoje perteikimą galingomis literatūrinėmis priemonėmis. Apie šio įvertinimo svarbą, vertimo kelio pradžią ir mėgstamas knygas kalbėjosi Akvilina Cicėnaitė. Pilnas interviu ČIA.

Gabrielė Virbickienė. Nuotr. autorius Marius Virbickas

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą įteikta Indrei Šalčiūtei už knygą „Lelijos nuodija miestą“ (dailininkė Viktorija Ežiukas) – už psichologinį jautrumą, suderintą su išmoningu siužetu bei vaiko galią siekti teisingumo ir kreipti pasaulį į šviesesniąją pusę. Su kūrėja apie debiutą ir vaikystės istorijas, rašymo iššūkius, įkvėpimą ir popierinės knygos pranašumus kalbėjosi Jolanta Vitkutė. Pilnas interviu ČIA.

Indrė Šalčiūtė. Organizatorių nuotr.

Susijusios knygos