Metų knygos ir Metų verstinės knygos rinkimuose – „Alma littera“ leidiniai

2023-03-16
Metų knygos ir Metų verstinės knygos rinkimuose – „Alma littera“ leidiniai

Kasmetiniai „Metų knygos rinkimai“ ir „Metų verstinės knygos rinkimai“ kviečia įvertinti talentingiausius autorius ir įdomiausias istorijas.

Pretendentai į Metų knygos apdovanojimus buvo paskelbti vasario 23 d. Vilniaus knygų mugėje, o neseniai atnaujinta akcija jau aštuonioliktą kartą kviečia skaitytojus rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas iš ekspertų pasiūlytų knygų vaikų, paauglių, suaugusiesiems, poezijos, publicistikos ir dokumentikos kategorijose. Akcijoje „Metų knygos rinkimai 2022“dalyvauja komisijų atrinktos šiuolaikinių lietuvių autorių knygos, tarp kurių pateko trys „Alma littera“ išleisti kūriniai.

KNYGOS VAIKAMS kategorijoje – dvi leidyklos knygos. Viena iš nominančių tapo Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės knyga „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“. Jautri istorija apie iš gyvenimiško nykulio prabudinančią draugystę, gyvenimą ir mirtį, gamtos ciklo ratą bei atsidavimą kitam. Ekspertų pastebėta ir pirmojo „Alma littera“ vaikų literatūros konkurso laimėtoja, Indrės Šalčiūtės debiutinė istorija „Lelijos nuodija miestą“. Tai tikrų pasaulio įvykių ir prasmingo gatvės meno įkvėptas pasakojimas apie pilietiškai nusiteikusius vaikus, skatinantis neužsimerkti prieš neteisybę ir įkvepiantis drąsiai su ja kovoti.

"Pasakojimas apie katiną ir tulpę". Atiduoti balsą už knygą galima ČIA.

"Lelijos nuodija miestą". Atiduoti balsą už knygą galima ČIA.

KNYGOS SUAUGUSIEMS kategorijoje nominuotas Akvilinos Cicėnaitės romanas „Anglų kalbos žodynas“. Šiemet Jurgos Ivanauskaitės premija įvertinta autorė jame bando išversti neišverčiamus žodžius, susikurti savo žodyną ir grįžti namo iš žemyno uždarytomis sienomis. Šis meditatyvus, asmeniškas pasakojimas yra apie tai, ką reiškia būti žmogumi – moterimi, partnere, drauge – šiuolaikiniame pasaulyje, kur gebame gyventi taip, lyg neegzistuotų vidinės ir išorinės sienos.

"Anglų kalbos žodynas". Atiduoti balsą už knygą galima ČIA.

Pretendentų sąrašai į Metų verstinės knygos apdovanojimus buvo paskelbti kovo 16 d. Jau keturioliktą kartą rengiamas konkursas siekia įvertinti geriausias verstines knygas iš užsienio kalbų trijose kategorijose: grožinės, negrožinės bei vaikų ir jaunimo literatūros. 2022 metų verstine knyga pretenduoja tapti ir vienas „Alma littera“ išleistas kūrinys.

VAIKŲ IR JAUNIMO literatūros kategorijoje nominuota Sharon Cameron knyga „Šviesa tamsoje“ (vertė Gabrielė Virbickienė). Tai neįtikėtina Stefanijos Podgurskos, lenkų paauglės, pasirinkusios drąsą ir žmogiškumą ir savo palėpėje per Antrąjį pasaulinį karą paslėpusios trylika žydų, istorija, kurią pasakoja New York Times bestselerių autorė Sharon Cameron.

"Šviesa tamsoje". Atiduoti balsą už knygą galima ČIA.

Už labiausiai patikusias knygas kviečiame balsuoti iki balandžio 23 d.

Susijusios knygos