„Alma littera“ renginių programa Vilniaus knygų mugėje

2023-02-08
Beno Navanglausko nuotr.

Beno Navanglausko nuotr.

Šiemet nepaprastai spalvinga, šventiška ir akcentuojanti mūsų, kaip laisvos visuomenės, pamatus, literatūros šventė kvies drauge mąstyti apie pasaulio ateitį, atrasti geriausias metų knygas, pasimatyti su autoriais bei kūrėjais. Mugė, kurioje nestigs „Alma littera“ naujienų ir staigmenų!

 

Kviečiame susipažinti su leidyklos renginių programa Vilniaus knygų mugėje vasario 23-26 dienomis.

 

KETVIRTADIENIS, VASARIO 23 D.

Renginio pavadinimas

Dalyvauja

Laikas ir vieta

 

Kaip parašyti skaitomiausias knygas bibliotekose? Irenos Buivydaitės „O kas būtų, jeigu...“ ir Jolitos Herlyn „Gėdos vaikas“ knygų pristatymas

Irena Buivydaitė, Jolita Herlyn, Vitalija Maksvytė

12 val. 5.3 salė

Pokalbio metu dvi lietuvių prozininkės pristatys savo naujausius romanus: Irena Buivydaitė „O kas būtų, jeigu...“ ir Jolita Herlyn „Gėdos vaikas“. Taip pat populiarios autorės pasidalins, ko reikia kūriniui (o gal pačiam autoriui?), kad jį skaitytojai pamiltų, kas joms pačioms padeda sukurti tokias sėkmingas knygas ir ar tikrai skaitomiausi kūriniai reiškia, kad jie yra geriausi? Rašytojas kalbins literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė.

Užrakinta, kankinta, bet nepasidavusi ir ištrūkusi. Annos Moon ir Dalios Musteikytės knygos „Pagrobta savo noru“ pristatymas

Anna Moon, Dalia Musteikytė, Dovilė Filmanavičiūtė

14 val. Rašytojų kampas

Sveiku protu sunkiai suvokiama istorija, pranokstanti bet kokią fikciją. Lietuvės Annos pažintis su egiptiečiu netruko virsti į šiltus jausmus ir stiprią emocinę priklausomybę antrai pusei. Išvykusi į egzotišką šalį knygos herojė susiduria su skaudžia realybe: įkalinimu namuose svetimoje šalyje, žiauriomis gyvenimo sąlygomis. Apie neprarastą viltį, nepasidavimą sunkiausiose situacijose, istorijų fiksavimo ir knygos rašymo užkulisius pasakoja Anna Moon ir Dalia Musteikytė. Autores kalbina Dovilė Filmanavičiūtė.

Jautrūs Ukrainos karo pabėgėlių moterų pasakojimai. Palmiros Galkontaitės ir Linos Šlipavičiūtės-Čeniauskienės knygos „Ištrūkusios iš pragaro“ ir Yeva Skaletskaya „Jūs nežinote kas yra karas. Ievos dienoraštis“ pristatymas.

Palmira Galkontaitė, Lina Šlipavičiūtė-Čeniauskienė, Dovilė Filmanavičiūtė

15 val. Kino salė

Tikros, kartais net nesuvokiamos istorijos iš moterų lūpų, kurioms teko patirti Ukrainos karo siaubą ir nuo jo bėgti. Tai balsai iš Odesos, Irpinės, Mariupolio, Kremenčuko ir kitų Ukrainos miestų. Knygoje „Ištrūkusios iš pragaro“ užrašytos žurnalistės Palmiros Galkontaitės kalbintų moterų pabėgėlių istorijos ir menininkės Linos Šlipavičiūtės-Černiauskienės piešti jų portretai. Renginio metu Dovilė Filmanavičiūtė kalbins ne tik knygos autores, bet ir dvi knygos herojes, moteris, pabėgusias iš karo Ukrainoje.

Pasiklydus santykių labirintuose – kaip sugyventi drauge? Rasos Andrikienės „Labirintuose“ ir Vilijos Girgždės „Mes skirtingi. Negi skirtis?“ knygų pristatymas

Rasa Andrikienė, Vilija Girgždė, Vitalija Maksvytė

17 val., 5.2 salė

Psichoterapeutė Rasa Andrikienė ir porų psichoterapeutė dr. Vilija Girgždė pokalbio metu atskleis, kaip geriau pažinti save ir savo partnerį santykiuose. Ar tikrai poros skirtumai yra nenormalu, baisu, ar dėl to reikia kaltinti save? Kaip lopyti sielos žaizdas ar lipdyti santykį su savimi bei aplinka? Poros skirtumų išgyvenimas yra mokykla, kuriose ir mokytojas, ir mokinys esi pats, o vadovėliai – ne kas kita kaip asmeniška patirtis su konkrečiu žmogumi. Pasitaiko ir išmoktų, ir praleistų pamokų. Prisikaupia gal skubių, gal išlauktų išvadų. Apie istorijas, praktinius patarimus knygose „Labirintai“ ir „Mes skirtingi. Negi skirtis“ autores Rasą Andrikienę ir Vilija Girgždę kalbina literatūros ekspertė Vitalija Maksvytė.

PENKTADIENIS, VASARIO 24 D.

Persekiojami praeities šešėlių. Valdo Bartasevičiaus romano „Lietus Amsterdame“ pristatymas

Valdas Bartasevičius, Edmundas Jakilaitis, Šarūnas Liekis

11 val. Forumas

Lietuviai, žydai – mažo miestelio kaimynai, sugyvenantys tarpusavy ir jų likimas antrojo pasaulinio karo metais, kai nežinai, kas tavo priešas, o kas draugas. Žmonių, tapusių dviejų tarpusavyje besikaunančių blogių įkaitais, tragiški likimai. Žmogiškosios kančios vaizdas – kaltų be kaltės žudynės, getas, tremtis, kančia ir pasipriešinimas. Likimo vingiai tęsiasi iki šių dienų, per kelias šalis ieškant atsakymo į pokario metų paslaptis. Ar įmanomas tikėjimas žmogiškumu, ar įmanomas kaltės išrišimas?

Apie kelionę, kurioje pačiam reikia surinkti gyvenimą ir atminties trupinius. Juozo Gaižausko knygos „Pasibaidęs Dievo žirgas“ pristatymas

Juozas Gaižauskas, Vaidotas Martinaitis, Aistis Mickevičius, Marius Matulevičius, Vytautas Rašimas, Sakalas Uždavinys, Lina Rastokaitė, Emilija Latėnaitė

13 val. 5.1 salė

Vienas skaitomiausių autorių bibliotekose Juozas Gaižauskas pristato savo trečiąjį romaną, kuris pradėjo gimti Jeruzalėje, o knygos finalą suprato atsisėdęs į vandenį. Kai prasidėjo karas Ukrainoje, autorius supratęs, koks tai tinkamas laikas rašyti apie viltį: „Visada kalbu apie viltį. Kuo laikai tamsesni, tuo daugiau prasmės matau. Žinau, kad negaliu įplieksti milžiniško fakelo, bet iš visų jėgų stengiuosi išsaugoti rusenančias žarijas – juk kažkam gali prireikti įžiebti ugnelę“. Pristatymą ves aktorė Emilija Latėnaitė, knygos ištraukas skaitys ir kūrinius atliks Vaidotas Martinaitis, Aistis Mickevičius, Marius Matulevičius, Vytautas Rašimas, Sakalas Uždavinys, Lina Rastokaitė.

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 25 D.

Ar draugystė augina? Ar meilė gali trukti amžinai? Evelinos Daciūtės, Aušros Kiudulaitės knygos „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“ pristatymas.

Evelina Daciūtė, Aušra Kiudulaitė, Eglė Baliutavičiūtė

14 val. Jaunųjų skaitytojų salė

Viena garsiausių šiuolaikinių lietuvių vaikų rašytojų, jau pelniusi pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje Evelina Daciūtė ir dailininkė, kurios iliustruotos knygos išverstos į daug kalbų, taip pat Lietuvoje nuolat pelno įvairius apdovanojimus, Aušra Kiudulaitė pristatys naują knygą „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“.
Autorės pristatys knygą, papasakos apie jos ištakas, rašymo ir iliustravimo procesą, atskleis, kaip gimė idėja kurti tokius knygos veikėjus, taip pat mažuosius žiūrovus mokys:
- Kad draugystė yra ne tik žaidimai ir laikas kartu, draugystė praturtina ir augina;
- Skatins įsižiūrėti į savo aplinką, pamatyti jos grožį ir džiaugtis nedideliais dalykais.
Ekspertai knygą vertina kaip vertingą meniniu požiūriu, ugdančią literatūros ir vaizduojamojo meno suvokimą. Sklandžią diskusiją užtikrins moderatorius.

Apie Europos geidžiamiausią nuotaką - karalaitę Kotryną Jogailaitę. Ilonos Skujaitės knygos „Karo nuotaka“ pristatymas.

Ilona Skujaitė, Luka Lesauskaitė

15 val. Forumas

Debiutuojančios autorės Ilonos Skujaitės istorinio romano tikslas – sugrąžinti Kotryną Jogailaitę iš užmaršties į mūsų istorinės atminties lauką. Žygimanto Senojo ir Karalienės Bonos Sforcos dukra Kotryna – tyli ir nepastebima, tačiau karo siaubas, skurdas, valdovų beprotybė pakeitė jos likimą ir ji tapo Švedijos karaliene. Apie jaudinančios meilės ir karo gijas, kovą dėl valdžios XVI amžiuje, Abiejų Tautų Respublikos, Švedijos ir Rusijos valdovų dvarų paslaptis autorę kalbins istorikė Luka Lesauskaitė.

Mitai ir patarimai ilgaamžiškumui ir geresnei sveikatai. Valerijaus Morozovo „Sveikatos mitai ir paklydimai“ ir Jokūbo Fišo „Aštrus protas sveikame kūne“ knygų pristatymas

Valerijus Morozovas, Jokūbas Fišas, Vitalija Maksvytė

15 val. 1.2 salė

Du šarmingi, charizmatiški ir plačiai visuomenėje žinomi gydytojai Valerijus Morozovas ir Jokūbas Fišas skaitytojams atskleidžia praktines naudas, kurias galime patys sau suteikti vardan to, jog būtume ne tik ilgaamžiai, bet ir sveiki. Nepasikliauti mitais ir nekloti krūvos pinigų už sveikatą, kurią galėtume proaktyviai tausoti. Ar nuo išminties priklauso gyvenimo trukmė? Tam, kad taptume kantresni ir rūpestingiau saugotume šeimos sveikatą autorius kalbina Vitalija Maksvytė.

Apie dideles permainas ir skirtingus likimus pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais. Akvilinos Cicėnaitės knygos „Niujorko respublika“ pristatymas.

Akvilina Cicėnaitė, Mūza Svetickaitė, Inga Mitunevičiūtė, Vitalija Maksvytė

16 val. Rašytojų kampas

Akvilina Cicėnaitė – rašytoja, gimusi ir užaugusi Vilniuje, doktorantūros studijas baigusi Velingtone, šiuo metu knygas rašanti Sidnėjuje. Su jos istorijomis Lietuvoje gyvena paauglių auditorija, jau išaugo bent viena jaunų suaugusiųjų karta, tiesiasi į jos knygas ir vyresniųjų, ypač mamų, rankos. Publikavusi penkias jaunimui skirtas knygas, gavusi ir įvertinimų, ir apdovanojimų, rašytoja išleido pirmąjį romaną suaugusiems. Vienas ryškiausių jos kūrinių – romanas jaunimui „Niujorko respublika“. Tai pasakojimas apie dvi seseris, du brolius, jų draugus ir skirtingus jų likimus. Apie Vilnių, paukščius, pirmąją meilę ir pirmuosius nepriklausomybės metus. Apie dideles permainas. Ir Niujorko respubliką, apie kurią žino tik Beatričė su Oskaru.
Knyga pateko į kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, pelnė IBBY premiją.
Renginio metu rašytoja kartu su poete, eseiste, straipsnių autore ir aktyvia studente Mūza Svetickaite, IBBY Lietuvos skyriaus atstove Inga Mitunevičiūte bei literatūros eksperte Vitalija Maksvyte diskutuos apie knygą, jos ištakas ir gvildens jaunimui rūpimus klausimus, besisiejančius su knygos tema.

Apie ką dainuoja mielas katinėlis, kvaksintis varlių choras, žirafa ir kirmėliukas? Knygelės „Gražiausios Džimbos dainelės vaikams“ pristatymas-muzikinis koncertas.

„Džimbos“ studijos auklėtiniai

17 val. Jaunųjų skaitytojų salė

„Džimba“ – tai gerai žinoma vaikų ir jaunimo muzikinio bei kūrybinio ugdymo studija, kurią lanko 3-15 metų vaikai. Vaikai yra mokomi dainuoti, šokti, improvizuoti, ugdomas jų kūrybiškumas. „Džimbos“ studijos įkūrėjai Agnė ir Andrius Borisevičiai gražiausias „Džimbos“ daineles sudėjo į jaukią ir smagią knygelę vaikams, kurioje autoriai kviečia skaityti, klausytis dainelių ir tyrinėti žaismingą eiliuotą knygelę. Joje mažieji susipažins su mielu katinėliu, kvaksinčių varlių choru, ilgakakle linksma žirafa bei kirmėliuku, kuris savo draugei priskynė puokštę gėlių.
Renginio metu vyks knygos pristatymas, kurį pagyvins muzikinis koncertas -  jame dainas atliks vaikų muzikos studijos „Džimba“ auklėtiniai. Mažieji žiūrovai bus kviečiami dainuoti, šokti ir šėlti kartu su solistais.

Apie 70 Ukrainos istorijos metų. Susitikimas su viena garsiausių ukrainiečių rašytojų Oksana Zabuzhko

Oksana Zabuzhko, Audrius Ožalas

18 val. 5.1 salė

Viena žinomiausių Ukrainos rašytojų, laikoma naujosios, „postčernobylinės“ ukrainiečių literatūros vizitine kortele Oksana Zabushko pirmą kartą lankosi Vilniaus knygų mugėje ir susitinka su Lietuvos skaitytojais. Renginio metu bus pristatomas ką tik išverstas jos romanas „Užmirštų „sekretų“ muziejus“, kuriame plačiau atskleidžiama 70 Ukrainos valstybės istorijos metų – nuo Antrojo pasaulinio karo iki valstybės nepriklausomybės. Autorės knygos išverstos į 20 kalbų, apdovanota literatūrinėmis premijomis. Rašytoją kalbins Audrius Ožalas.

Apie klasikos knygas iš vaikų lūpų. Knygų „Pirmadienį viskas kitaip“, „Smarkuolė Gilė Hopkins“, „Dvynukės“,  „Aš moku šokinėti per balas“ pristatymas-diskusija.

Viktorija Urbonaitė ir moksleiviai

18 val. Jaunųjų skaitytojų salė

Renginio vedėjas-moderatorius kartu su šiaurės šalių švietimo modeliu besivadovaujančio ir pasaulinių įvertinimų už akademinius pasiekimus gaunančio Šiaurės licėjaus auklėtiniais diskutuos apie klasikos kūrinius, išugdžiusius ne vieną vaikų kartą. Knygų C. Nostlinger „Pirmadienį viskas kitaip“, K. Paterson „Smarkuolė Gilė Hopkins“, E. Kästner „Dvynukės“, A. Marshall „Aš moku šokinėti per balas“ pristatyti turbūt nereikia. Paskutiniu metu šie ir dar daugiau pasaulyje plačiai žinomų leidinių atgimė naujai – Lietuvos auditorijai perleista vertingiausių klasikos kūrinių kolekcija, skatinant atkreipti vaikų dėmesį ir nepamiršti tų knygų, kurių kultūrinė ir literatūrinė vertė buvo pripažinta tūkstančių skaitytojų visame pasaulyje, taip pat žymių literatūros ekspertų bei kritikų.
Pokalbis-interaktyvi diskusija suksis apie temas, gvildenamas minėtos kolekcijos knygose – stiprios vaikų asmenybės ir jų išgyvenimai; sunkumai, su kuriais susiduria paaugliai; problemos šeimoje ir bandymas išlikti nepalaužiamam.

SEKMADIENIS, VASARIO 26 D.

Apie Raudonąją knygą su Kake Make ir S. Paltanavičiumi

Selemonas Paltanavičius, Netvarkos Nykštukas, Kakė Makė

11 val. Jaunųjų skaitytojų salė

Kakė Makė kviečia visus savo mažuosius ir kiek ūgtelėjusius bičiulius, o taip pat ir jų tėvelius mylėti ir saugoti gamtą. Gamtininkas Selemonas Paltanavičius supažindins vaikus ir jų tėvelius su Raudonąja knyga bei saugomomis nykstančiomis gyvūnų bei augalų rūšimis Lietuvoje.
Knygoje „Kakė Makė. Raudonoji knyga“ - daug įdomių, susimąstyti verčiančių faktų, puikus gamtininko Selemono Paltanavičiaus pasakojimas, įspūdingos augalų ir gyvūnų nuotraukos
Kviečiame vaikus į knygos pristatymą su Kakės Makės personažu ir autoriumi. Interaktyvaus pristatymo metu vaikų lauks viktorina bei kvietimas visos Vilniaus knygų mugės metu surinkti 5 paslėptus „nykstančius“ objektus Litexpo mugėje bei atnešti į Alma littera stendą!

Apie žmogų ir gamtos stichijas. Linos Dirmotės ir Agnės Vėželytės knygos „Penkios meilės stichijos“ pristatymas. Moderuoja Vitalija Maksvytė, dalyvauja Lina Dirmotė, Agnė Vėželytė.

Lina Dirmotė, Agnė Vėželytė, Vitalija Maksvytė

12 val. 5.2 salė

Visa, kas gyva pasaulyje yra sukurta iš šių penkių Gamtos stichijų: Ugnies, Vandens, Oro, Žemės ir Šviesos. Net ir žmogaus, kaip gamtos dalies, gyvastį lemia šių stichijų dvasinė forma. Įsivaizduojate? Esame pagaminti ne tik iš kaulų ir raumenų, bet ir iš gyvybinės energijos. Renginyje knygos „Penkios meilės stichijos“ autorės Lina Dirmotė ir Agnė Vėželytė pristato požiūrį į savo vidų per penkias meilės stichijas. Kaip jos padeda save pažinti? Kaip jas subalansuoti? Ar galima pagal jas harmonizuoti ir stiprinti santykius? Apie tai ir dar daugiau padės atskleisti moderatorė Vitalija Maksvytė.

Vaikų pasaulis monstrų akimis. Tomas Dirgėlos ir Skaistės Dirgėlienės knygų „Monstropedija. Monstrai krepšinio turnyre?!” ir „Monstropedija. Ateiviai mokyklos stadione?!” pristatymas.

Tomas Dirgėla,
Skaistė Dirgėlienė, Timūras Augucevičius

13 val. Jaunųjų skaitytojų salė

„Monstropedija" – leidinių šeima 6–9 metų vaikams, supažindinanti su paslaptingu mus supančiu pasauliu. Su „Monstropedija" į pasaulį žvelgiame kitaip – MONSTRŲ akimis. Anot vaikų, taip dar įdomiau!
Knygų mugėje Skaistė ir Tomas kviečia susipažinti su dviem drauge sukurtomis knygomis, juos kalbins Timūras Augucevičius.
Vaikų lauks interviu su kūrėjais ir diskusija pagal knygų tematiką.

Apie sodus ir bites. Algirdo Amšiejaus knygų „Bičių metai“ ir „Sodo metai“ pristatymas“.

Algirdas Amšiejus, Aušra Tubienė

14 val. Kino salė

„Buvau labai išsigandęs, kad galiu mirti neparašęs apie bites. Apie bites parašiau, dabar parašiau apie sodus“ – taip šmaikštauja žodžio kišenėje neieškantis, biomedicinos mokslų daktaras, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos docentas Algirdas Amšiejus. Nuostabų bičių pasaulį ir lietuvišką sodą knygose „Bičių metai“ ir „Sodo metai“ aprašęs autorius kviečia savo skaitytojus ne tik pažinti, bet ir sodinti, auginti ir tuo mėgautis! Autorių renginio metu kalbins legendinės laidos „Svajonių sodai“ vedėja Aušra Tubienė.  

Lietuvos istorija per įtakingiausių LDK giminių prizmę. Eimanto Gudo knygos „Mėlynas kraujas“ pristatymas“.

Eimantas Gudas, Donatas Jokūbaitis, Luka Lesauskaitė

15 val. 5.2 salė

Kviečiame jus pažinti epochą, kurioje karaliavo giminės. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais jos ne tik valdė, kariavo, bet ir aistringai varžėsi tarpusavyje, rezgė intrigas, azartiškai dėliojo vestuvių pasjansus. Ir buvo įsitikinusios, kad visa tai – ne tik jų pačių, bet ir Lietuvos labui. Apie įkvėpimą knygai, istorinių duomenų rinkimą bei kaip galima su knyga keliauti pasakoja autorius Eimantas Gudas ir gidas Donatas Jokūbaitis. Renginį moderuoja istorikė Luka Lesauskaitė. 

Teatralizuotas Kakės Makės ir Netvarkos Nykštuko pasirodymas
Beno Bėranto „Čiūčia ir Piratas. Laukiniai nuotykiai“ knygų  pristatymas

Kakė Makė,

Netvarkos Nykštukas

 15 val. Jaunųjų skaitytojų salė

Renginio metu vaikų laukia teatralizuotas Kakės makės ir Netvarkos Nykštuko pasirodymas knygų tematika – apie pasaulio šalis, Kakės Makės kelionę traukiniu ir laukinius šunelio Čiūčios ir katino Pirato, kuriems nusibodo tupėti namie, nuotykius.

 

 Beno Navanglausko nuotr.

Nekantraujame pasimatyti!