Naujienos

Tarpukariu Vilniuje parašyta knyga šiandien tapo bestseleriu

2016 01 15

Ar žinojote, kad tarpukario Vilniuje, kai vegetarizmas dar nebuvo masiškai išplitęs, Fania Lewando turėjo itin populiarų vegetariškų valgių restoraną? Šiame restorane ne tik valgė, bet ir teigiamus atsiliepimus svečių knygoje paliko net Marc Chagall ar Itzik Manger. Taip pat vegetarizmą propagavusi restorano savininkė turėjo ir savo kulinarinę mokyklą, o sveikų ir gardžių žydiškų vegetariškų valgių receptus saugojo asmeninėje receptų knygoje. Iki šių laikų buvo manoma, kad Fanios Lewandos vertinga knyga – prarasta. Pati autorė karo metu žuvo, dingo visi jos pėdsakai. Netikėtai šią knygą atradus antikvarinių knygų mugėje ir išvertus į anglų kalbą, ji tapo tarptautiniu bestseleriu, o dabar pasirodo ir Lietuvoje.

Leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga. Tradicinė tarpukario Vilniaus žydų virtuvė. Legendinio Fanios Lewando restorano receptai“ – siūloma per 400 receptų. Knygoje skaitytojai atras tradicinių žydiškų patiekalų (kugeliai, blynai, vaisių kompotai, barščiai), vegetariškų žydiškų šventinių patiekalų (šniceliai, cholent, kichke) ar užkandžių, sriubų, pagrindinių patiekalų bei desertų receptus. Juose stebina tai, kad jau 1938metais Fania Lewando pasiūlė naudoti kai kurias daržoves ir vaisius, kurių tuo metu nebuvo įprastiniame namų racione – avinžirnių kotletai, Jeruzalės artišokų sriuba, porų fritata, obuolių šarlotė su rūpių kviečių miltų trupinėliais ir kt.

Naujai išleista „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“ – visiškai pritaikyta šiuolaikinei virtuvei. Ji tinkama tiek prie vegetariškų patiekalų jau pratusiems, tiek dar pradedantiems atrasti valgius iš daržovių ar vaisių. Fania Lewando savo knygoje dalijasi ne tik receptais, bet ir patarimais, kurie su kiekvienu receptu leis paeksperimentuoti savaip.

„Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“ nėra vien tik receptų knyga. Tai ir istorinis liudijimas apie tarpukario Vilniaus žydų pasaulį Joje rasime ir medžiagos apie autorę, vegetarizmo ištakas, istorinių faktų. Kadangi knyga išleista daugelyje šalių, išversta į daugelį kalbų, ji skleidžia žinią ir apie Vilnių. Vertėja į anglų kalbą Eve Jochnowitc visus receptus išbandė ir pritaikė šiuolaikinei virtuvei. Dauguma receptų nesunkiai įveikiami ir virtuvės naujokams, įdomūs ir profesionalams“, –apie knygos išskirtinumą kalba „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė.

„Vilniaus vegetariškų patiekalų knygoje“ be vegetariškų valgių receptų publikuojami ir aistringi Fanios Lewando bei gydytojo straipsniai apie vegetarizmo naudą. Taip pat knyga – unikaliai iliustruota: prie Fanios Lewando receptų pateiktos spalvotos daržovių ir vaisių iliustracijos, paimtos nuo to meto sėklų pakelių.

Knygos „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga. Tradicinė tarpukario Vilniaus žydų virtuvė. Legendinio Fanios Lewando restorano receptai“ autorė Fania Lewando – 1938 m. populiaraus vegetariško restorano Vilniuje (Vokiečių g. 14) savininkė.Autorę galima drąsiai vadinti žydų vegetarizmo pradininke. Šalia restorano, F. Lewando turėjo ir nuosavą kulinarijos mokyklą, o savo žinias perkėlė ir į kulinarinę knygą. Nors pačios autorės likimas nežinomas, iki šiol išlikusi knyga leido išsaugoti F. Lewando indėlį į šiandien plačiai paplitusį vegetarizmą.

Knygą „Vilniaus vegetariškų patiekalų knyga“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.