Kakė Makė turi savo filmą, o dabar – ir knygą apie animaciją

2024-03-26
Kakė Makė turi savo filmą, o dabar – ir knygą apie animaciją

Animacinių filmų režisieriaus ir studijos „Meinart“ įkūrėjo bei vadovo Meinardo Valkevičiaus knygų apie pasaulyje populiariausių animacinių filmų kūrimo procesus kolekcija neseniai pasipildė nauju, lietuvišku egzemplioriumi – „Kakė Makė. Noriu sužinoti apie ANIMACIJĄ“.

„Meinart“ studijoje, kuri sukūrė bene populiariausią lietuvišką ilgametražį animacinį filmą, galima rasti iš viso pasaulio suvežtas krūvas knygų, pasakojančių apie tai, kaip buvo kuriami pasaulio vaikų širdį ir vaizduotę užkariavę animaciniai filmai. Krūvos viršuje – ir leidyklos „Alma littera“ išleista knyga apie „Kakės Makės“ filmo kūrimo užkulisius, kurioje animacinių filmų kūrėjas ir prodiuseris rado ir save – filmo „Kakė Makė. Mano filmas“ režisierių, taip pat ir visus, šį filmą kūrusius kolegas.

„Knygų apie animaciją ir jos kūrimą Lietuvoje neteko matyti, drįsčiau teigti, kad tai pirma tokia knyga vaikams Lietuvoje“, – sako leidyklos „Alma littera“ leidinių vadovė Aistė Pivoriūnienė ir pasakoja, kad idėja išleisti tokią knygą kilo dar tuomet, kai buvo kuriamas Kakės Makės animacinis filmas.

Į knygos kūrimą įsitraukė ne tik prekės ženklo, leidybos, bet ir animacijos studijos komandos, ieškojusios būdų, kaip atrakinti animacijos temą ir mažiesiems ją pateikti patraukliai. „Manome, kad mums pavyko, – teigia A. Pivoriūnienė. – Skaitydamas knygą nejučia nukeliauji į animacijos kūrimo užkulisius, pasijungti lyg pats būtum kūrėjas. Vaikus supažindinome su visais animacijos kūrimo etapais ir kūrybine komanda, čia gausu ne tik įdomių faktų, bet ir interaktyvių užduotėlių, galima rasti filmo dainos natas, o paspaudus QR kodus išgirsti ir išvysti filmo garsintojus.“

„Jei būčiau vaikas, ši knyga taptų mano svajonių knyga. Filmų kūrimas yra glaudžiai susijęs su skaitymu. Kuo daugiau skaitai, tuo labiau lavini vaizduotę, o kai turi išlavintą vaizduotę, gali sukurti magiškiausių istorijų“, – sako filmo apie Kakę Makę režisierius M. Valkevičius ir priduria neabejojantis, kad atsiras vaikų, kurie, perskaitę knygą, ims kurti savo animacinį filmą. Ir visai gali būti, kad po dešimties metų užaugs nauja animacinių filmų kūrėjų karta, o mūsų studija sulauks tikro jų antplūdžio.

„Kai tik pasirodo naujas „Disney“ ar „Pixar“ studijos animacinis filmas, po poros mėnesių mūsų studijoje atsiranda ir knyga apie tai, kaip šis filmas buvo kuriamas, taigi turėjome daug pavyzdžių, gal netgi, drįstu sakyti, visus pavyzdžius, kaip tokios knygos yra rašomos ir koks yra jų turinys. „Disney“ knygos yra kolekcinės, jos nėra skirtos vaikams, o mūsų idėja buvo ne tik pasidalyti filmo kūrimo užkulisiais, bet ir sudominti mažuosius skaitytojus animacijos industrija, paskatinti juos kurti. Svarbiausias knygos personažas yra pati Kakė Makė, todėl tekstą kūrėme žaismingą, linksmą, paįvairinome jį užduotėlėmis ir smagiomis iliustracijomis“, – pasakoja Kakės Makės filmo, o dabar jau ir knygos apie animaciją meno vadovė Gabija Visockaitė.

Knygos veikėjais tapo daugelis, dirbusių prie animacinio filmo. Vienas svarbiausių Kakės Makės pagalbininkų – studijos vadovas Meinardas, atsakingas už tai, kad filmo gamyba nuo A iki Z vyktų sklandžiai. „Skaitytojai jį ras ir garso įrašų studijoje, ir prie animatorių, ir prie scenaristės“, – šypsosi G. Visockaitė. Būtent ji nupiešė savo kolegas, o už filmo personažus ir jų stilistiką buvo atsakinga iliustruotoja Beatričė Kairytė.

Kai kurie studijos darbuotojai, žinoma, neatsispyrė pagundai pasišvaistyti komentarais, tačiau daugeliui patiko jų piešti personažai, kolegos vieni kitus atpažino, pasijuokė. „Iliustracijų stilius, sakyčiau, gana minimalistinis, taigi, natūraliai teko šaržuoti ir išryškinti ir taip jau išskirtinius kolegų veido bruožus. Savo personažams komentarų turėjo tik Meinardas ir trys iliustruotojos, iš kurių viena save ir kitą iliustruotoją šiek tiek pakoregavo, kad atrodytų panašiau. Galop visi liko patenkinti, išskyrus vieną žmogų, kurį pažįstu jau daug metų. Jam sugebėjau visiškai ne tokią akių spalvą parinkti, – gyvenime neatleis“, – juokiasi Gabija.

Animacijos knygoje Kakė Makė yra aktyvi animacijos industrijos dalyvė. Ji pati skaitytojams pasakoja, ką sužinojo kurdama savo animacinį filmą, dalijasi kūrybos užkulisiais ir smagiais filmo faktais. Knygos kūrėjai tikisi, kad vaikus ji įkvėps išmėginti animacijos meną ir, kas žino, galbūt Lietuvos kino istorijoje lietuviškas animacinis filmas nebebus toks retas reiškinys.

Susijusios knygos